Kultura
0

U Sarajevu osnovan Kulturni forum BiH

FENA
Nezavisna kulturna organizacija Kulturni forum BiH, čiji je cilj promijeniti lošu kulturnu situaciju u državi, osnovan je danas u Sarajevu uz učešće brojnih kulturnih djelatnika iz cijele zemlje.

Osnivanje Kulturnog foruma BiH podržali su direktor "Sarajevske zime" Ibrahim Spahić, kustosica Muzeja suvremene umjetnosti RS u Banjoj Luci Ljiljana Perduv-Misirlić, direktor SARTR-a Osman Arslanagić te zamjenica Zemaljskog muzeja BiH Marica Filipović.

Spahić, koji se našao u ulozi predsjednika Inicijativnog odbora za osnivanje Kulturnog foruma BiH, tim je povodom kazao da je cilj usvojiti Deklaraciju kojom bi se vršio pritisak za implementaciju Strategije kulturne politike BiH, usvojene prošle godine.

Članovi Foruma planiraju krajem godine organizirati kongres, te insistirati na povećanju utjecaja kulturnih stvaralaca na politiku BiH. Zahtijevat će se da u svim komisijama koje donose odluke o kulturi na svim nivoima vlasti bude zastupljeno 60 posto umjetnika.

Za sjedište Foruma izabrana je Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH (NUBBiH), a osnivači te nevladine organizacije namjeravaju insistirati na vraćanju NUB-a u prostor Vijećnice.

Insistirat će se i na izdvajanju većeg iznosa iz svih budžeta za kulturnu politiku BiH.