Vrijedna djela
107

U Sarajevu održana promocija naučnih djela o rimskom naslijeđu i Iliriku

Klix.ba
Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u petak je održana promocija pet publikacija objavljenih u izdanju Udruženja za proučavanje i promoviranje ilirskog naslijeđa i drevnih i klasičnih civilizacija BATHINVS.

Najprije su predstavljene četiri monografije prof.dr. Salmedina Mesihovića. Riječ je o stručnim knjigama iz oblasti antičke historije (Geneza zla, Bitka za Ilirik, Helenske apoikije u Siciliji i Italiji i Liberalna frakcija rimskog nobiliteta).

Promotori Mesihovićevih publikacija bili su profesori sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, prof.dr. emeritus Enver Imamović i prof.dr. Drago Župarić.

Istaknuto je da su ova izdanja jasan pokazatelj da postoji interes javnosti za najstarija razdoblja u ljudskog prošlosti. Profesor Imamović je posebno podvukao da je knjiga Bitka za Ilirik prva knjiga objavljena u našoj regiji koja detaljno opisuje Batonov ustanak odnosno pobunu Ilira sa prostora Bosne i Hercegovine protiv moćne Rimske imperije.

Do sada je nažalost, kako je rekao Imamović, taj događaj bio na marginama historijskih istraživanja u našoj zemlji iako je Baton za naš prostor jednako važan kao Tvrtko Kotromanić ili Husein – kapetan Gradaščević.

Drugi dio promocije tematski je bio posvećen nedavno objavljenom Vodiču za antičko naslijeđe u gradu Sarajevu i njegovoj okolini / Ancient heritage guidebook for the city of Sarajevo and the surroundings.

U pitanju je dvojezično izdanje nastalo u okviru istoimenog projekta Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajeva koje ima cilj približiti turistima antičko naslijeđe grada Sarajeva i njegove bliže okoline.

Autori ove publikacije su mladi stručnjaci iz oblasti antičke historije doc.dr. Amra Šačić Beća i dr. Edin Veletovac. Ovo izdanje je promovisao arheolog, prof.dr. Adnan Busuladžić, koji je naglasio da je Vodič izuzetno korisno izdanje koje omogućuje turistima i drugim zainteresiranim čitateljima da se na brz i jednostavan način informišu o arheološkom materijalu koji mogu vidjeti u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine i Muzeju Sarajeva.

Također u publikaciji su dostupne informacije o ostacima rimskog grada na Ilidži i kasnoantičkoj bazilici u Brezi. Autorica Šačić Beća je kao motiv za pisanje ovog vodiča izdvojila činjenicu da se turistima premalo ukazuje na to da mi baštinimo hiljadugodišnju tradiciju urbanizma, a u prvi plan uglavnom stavljamo samo ratna dešavanja. Inače ovo je prva publikacija nastala u svrhu turističke promocije koja je objavljena na tlu Bosne i Hercegovine, a koja se bavi isključivo antičkim naslijeđem. Vodič će turisti moći kupiti u turističkim agencijama u Sarajevu.

Predstavljajući izdavača moderatorica promocije doc.dr. Benjamina Londrc je napomenula da se Udruženje BATHINVS u proteklih pet godina profiliralo kao ozbiljan saradnik regionalnih naučnih institucija. U pitanju je jedino Udruženje koje kroz naučni rad promoviše ilirsko i rimsko naslijeđe naše države. Prisutne je detaljno o naučnim konferencijama, ciklusima javnih predavanja, muzejskim izložbama, izdavačkoj djelatnosti i drugim aktivnostima Udruženja BATHINVS upoznao magistar Dženan Brigić koji je posjetioce pozdravio ispred izdavača. Na kraju treba spomenuti da je ova promocija bila jedna od najposjećenijih u protekloj godini.