Film posvećen Margaret Thatcher
0

U Sarajevu održana gala premijera filma "Čelična lejdi"

FENA
Ambasada Velike Britanije u BiH priredila je sinoć u multipleks kinu Cinema City u Sarajevu gala premijeru izvrsnog ostvarenja posvećenog liku nekadašnje britanske premijerke Margaret Thatcher "Čelična lejdi", u čijoj se ulozi našla američka glumica Meryl Streep.

Streep je za ulogu Thatcher u ovom ostvarenju, koja ostavlja bez daha, prije nekoliko dana sasvim zasluženo osvojila Oscara za glavnu žensku ulogu, što joj je već treći zlatni "kipić" u dugogodišnjoj karijeri.

Film prati životni i politički put Margaret Thatcher, kroz njena sjećanja iz poznih godina, pokazujući hrabru i odlučnu ženu koja se kao tada jedina žena u britanskom parlamentu zalagala za vlastita politička uvjerenja. U ulozi premijerke bila je čak 11 godina. Ujedno, pokazuje da se ispod njene krute spoljašnjosti ipak krije žena koja emotivno proživljava svaku tešku odluku.

Sarajevskoj gala premijeri prisustvovale su brojne istaknute osobe iz društvenog, političkog i kulturnog života BiH, među kojima i ambasadori Velike Britanije i SAD-a u BiH Nigel Casey i Patrick Moon, te visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

"Oduševljen sam što večeras imamo premijeru ovog filma u Sarajevu, posebno jer će ove godine Velika Britanija obilježiti velike datume. Tu je prvenstveno dijamantni jubilej, kojim će ovog proljeća biti obilježena 60. godišnjica vladavine kraljice, što ćemo proslaviti raznim događajima u cijelom svijetu, a u julu će biti održane olimpijske igre u Londonu, zbog čega smo jako uzbuđeni", kazao je predstavnicima medija britanski ambasador Nigel Casy.

On je ustvrdio da je vrlo ponosan na film "Čelična lejdi" zbog dva aspekta – prvo što je film portret jedne od najuticajnijih političkih ličnosti kasnog 20. stoljeća, ali i zato jer se dotiče teme demencije, kao problema koji utiče na sve veći broj porodica.

Da se film svrstao među najbolja ostvarenja 2011. godine, posvećen jednoj od najvažnijih političkih figura 20. vijeka, smatra PR Cinema Cityja Ognjen Džinić. Naglasio je da iza filma stoji veliki autorski tim, predvođen najvećom glumicom današnjice Meryl Streep, ženom koja je ove godine ušla u istoriju Oscara sa rekordnom 17. nominacijom za glavnu ili sporednu žensku ulogu.

Film je na redovnom repertoaru multupleksa Cinema City.