Suncokretova samostalnost
37

U Sarajevu održan slikarski performans "Oslobađanje" u znak podrške zlostavljanim ženama i djeci

N. V.
(Foto: Klix.ba)
Kako bi se skrenula pažnja javnosti i pozvalo na podršku ženama i djeci koji napuštaju sigurnu kuću, danas je u periodu od 11:00 do 14:00 sati u Importanne centru održan umjetnički performans pod nazivom "Oslobađanje".

Fondacija lokalne demokratije je u protekloj godini osnovala Fond "Zajedno smo sigurne" koji ima za cilj da prikuplja sredstva za žene i djecu koji napuštaju Sigurnu kuću, jer statistike pokazuju da se 80 posto žena koje su dobile podršku nakon izlaska iz skloništa nije vratilo nasilniku.

Na samom performansu slikarke i slikari stvaraju djela na temu oslobađanja, novog početka i novog života, odnosno svega onoga što je suprotnost prisili, nasilju i strahu.

Predsjednica Udruženja "Paleta Ćulhan" Brigita Krunić je naslikala dvije fotografije. Na jednoj od njih izražen je motiv suncokreta za koji slikarka ističe da predstavlja samostalnost.

Snježana Zorić je svoj doprinos dala slikom koju je nazvala "Sumrak nad dolinom makova" koja također na poseban način oslikava život zlostavljanih žena i djece.

Jedan dio umjetnika, koji je spriječen da prisustvuje performansu će pokloniti svoje radove, a istog dana će na društvenim mrežama biti pokrenuta online aukcija koja će trajati do 19. oktobra u ponoć.

Licitiranjem umjetničkih slika koje doniraju slikarke i slikari, javnost će imati priliku da podrži Fond.

"Dugujemo zahvalnost svim građanima i društveno odgovornim kompanijama koje su prepoznale izazove i probleme sa kojima se suočava oko 60 posto žena i djece koji su žrtve porodičnog nasilja i koji su podržali fond "Zajedno smo sigurne". Zahvaljujemo se slikarkama i slikarima koji su darovali svoje vrijeme i talenat, kao i kompaniji BH Telecom d.d. Sarajevo koja je podržala performans i aukciju slika", rekli su.