|

U Sarajevu održan osmomartovski marš žena: "Feminista sam, neka sam"

U Sarajevu održan osmomartovski marš žena: "Feminista sam, neka sam"
363
Piše: L. K.
8.3.2019. u 14:11
163
komentara
363

dijeljenja
U Sarajevu je danas organizovan aktivistički marš povodom Međunarodnog dana žena u kojem su učestvovale brojne aktivistkinje koji se svakodnevno bore za bolja prava i bolji status žena u društvu. Događaju je prisustvovalo približno 100 ljudi različitih dobi.
Marš je organizovala Fondacija CURE, a započeo je u 13:30 sati ispred zgrade Parlamentarne skupštine te je skupina šetala do BBI centra gdje su se ujedno i obratili medijima. Zatim su nastavili rutu Marša za ženska prava do Historijskog muzeja BiH.

Foto: I.Š./Klix.ba Foto: I.Š./Klix.ba


Ruta je kreirana s ciljem da početak i kraj marša simbolično formiraju krug, gdje početak kruga predstavlja tačku u vremenu prije 110 godina, kada su hrabre žene iz SAD-a obilježile prvi 8. mart uličnim demonstracijama.

Foto: I.Š./Klix.ba Foto: I.Š./Klix.ba


Prisutni aktivisti su pričali o tome koliko je važno osvijestiti bh. društvo o temi ravnopravnosti žena te o razlogu slavljenja ovog praznika. Izjavili su kako nisu svi svjesni zašto se tačno slavi i mnogi ga obilježavaju samo cvijećem te su istakle da se nadaju da će se situacija popraviti, a one će se nastaviti boriti za svoje ciljeve i prava.

Foto: I.Š./Klix.ba Foto: I.Š./Klix.ba


Nosili su kreativne transparente: "Niti jedna žena nevidljiva!", "Žena sam, ne ignorišite moje postojanje", "Sluškinje se bude", "Feminista sam, neka sam!" i mnoge druge.

Foto: I.Š./Klix.ba Foto: I.Š./Klix.ba


Kraj rute predstavlja snagu žene današnjice i njihov otpor svim represivnim politikama koje krše prava žena današnjice na isti način na koji su to radile i prije 110 godina.

Foto: I.Š./Klix.ba Foto: I.Š./Klix.ba


"I dalje nemamo prava na sigurne radne uslove, jedinstvenu socijalnu i zdravstvenu zaštitu i obrazovanje. Nevidljive, društveno marginalizovane žene su svuda oko nas, a institucionalna politika njihov glas ne prepoznaje. Ovaj Marš za ženska prava je naš način da ukažemo na kršenja ženskih prava u Bosni i Hercegovini. Poruka koju mi nosimo 'Umrežene-solidarne-jake' je poruka koja znači da ponosno koračamo za sve naše prijateljice i sestre iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti", rekli su iz Fondacije, stavljajući akcent na to da koračaju za sebe, svoje prijateljice i sestre širom svijeta.

Foto: I.Š./Klix.ba Foto: I.Š./Klix.ba


Okupljeni su napravili krug te će se u tri sata sastati u Historijskom muzeju gdje će biti prikazano 20 fotografija žena i njihove priče.

Foto: I.Š./Klix.ba Foto: I.Š./Klix.ba


"U muzeju će se održati izložba sa 20 fotografija žena i njihovim pričama. To su heroine, mirovnjakinje i žene koje su se izborile s nekim ratnim traumama. Prisustvovat će švedska i njemačka ambasadorica tako da se očekuje da će to biti lijep događaj", izjavila je Vildana Džekman, aktivistkinja Fondacije CURE.
Prijavi grešku


Komentari (163)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...