Kultura
12

U Sarajevu koncert "Simfonija za život" orkestra iz Turske

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Simfonijski orkestar Cemal Resit Rey iz Istanbula, zajedno s nekolicinom opernih solista iz Evrope, sutra će održati koncert u Narodnom pozorištu Sarajevo, pod dirigentskom palicom Emira Nuhanovića, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.

Koncert pod nazivom "Simfonija za život" bit će veliki događaj za grad Sarajevo, ali i cijelu BiH, a generalni pokrovitelji koncerta su Memorial Hospital, ministar kulture i turizma Turske Omer Celik, te federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan.

Nuhanović je u izjavi za medije kazao da je saradnja sa Cemil Resit Rey orkestrom počela nakon koncerta koji su organizovali za narod Sirije.

“Ja sam ih sada pozvao u Sarajevo, ponovo u jednu humanitarnu misiju i pravimo planove za druge koncerte, kako u Turskoj tako i u BiH i Italiji”, pojasnio je Nuhanović.

Prema njegovim riječima, samim tim što su doveli Memorial da počne da djeluje na ovom prostoru na način da će ljekari iz Kliničkog centra imati dvogodišnju obuku za transplataciju jetre, koja se inače ne radi u BiH.

“Obučit će se ljekari da se to radi u Sarajevu”, pojasnio je Nuhanović.

Jedan od generalnih pokrovitelja koncerta je Memorial Health Group, jedna od vodećih klinika na svijetu u polju transplatacije organa.

“Memorial Health Group rado podržava kulturne događaje, kako u Turskoj, tako i u drugim zemljama. Koncert ‘Simfonija za život’ najbolji je pokazatelj toga. Ovo je naš način da kroz umjetnost ukažemo na značaj doniranja organa kojim se spašavaju ljudski životi”, poručio je internacionalni marketing koordinator Memorial Health Group Emrah Akar.

Simfonijski orkestar Cemal Resit Rey iz Istanbula osnovan je 1945. godine kao gradski orkestar, a prvi dirigent je bio Cemal Resit Rey. Državni simfonijski orkestar postaje 1972. godine, a u svojoj karijeri održavali su koncerte, između ostalog, u Španiji, Americi, Grčkoj, Japanu, Njemačkoj, Austriji i Italiji.