Baletni spektakl
276

U Sarajevu izvedena prva bh. baletna predstava "Šapat šume", danas počinje bh. turneja

E. Lj.
U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo je 3. i 4. decembra izvedena bh. baletna predstava "Šapat šume", domaći muzičko - scenski spektakl u pratnji dječijeg orkestra i hora koji producira Muzički atelje u Bosni i Hercegovini.

Učesnike/ce projekta činili su učenici/ce četiri muzičke škole iz oba entiteta BiH i to JU Osnovna muzička škola Mladen Pozajić Sarajevo, JU Srednja muzička škola Sarajevo, Muzičko - obrazovni sistem Basics škola Istočno Sarajevo i JU Osnovna glazbena škola Brotnjo Čitluk.

Baletni spektakl pogledalo je 1.600 gledalaca koje su sačinjavali roditelji učesnika/ca, donatori, prijatelji projekta, zvanice, djeca iz osnovnih škola i vrtića te predstavnici medija. Organizatori poručuju da su izuzetno ponosni na projekat koji kroz umjetnost ujedinjuje djecu učesnike/ce projekta ali i djecu koja su njegova publika.

"Šapat šume je priča o bh. šumama i životinjama koje žive u njima, a koja nosi snažnu poruku o zajedništvu, o tome koliko je važno da jedni drugima pomažemo kako bi svima bilo bolje. Smatram da nam treba takva poruka u vremenu kada se počinju remetiti vrijednosti društvenog života i suživota u različitosti. Kome bolje prenijeti poruku nego onima na kojima svijet ostaje, a to su naša djeca", izjavio je Đorđe Jovančić, izvršni producent projekta i direktor produkcije.

Produkcija, iako poznata po dosadašnjim sličnim spektaklima za djecu i mlade koji su producirani na zavidnom nivou, ovog puta akcenat je stavila na umjetničke vrijednosti projekta i podstakla ih dobrom organizacijom, adekvatnim tehničkim uslovima i profesionalnim timom. Predstava prikazuje utemeljene segmente klasičnog baleta obojenog modernom scenografijom sa 3D mappingom, kostimografijom, šminkom i maskom koji su privukli interes djece u publici. Tehnologija 3D mappinga posebno je dala čar bajkovitom načinu pričanja priče dok su svi segmenti predstave izvedeni uživo.

Podsjećamo, baletna predstava "Šapat šume" je prva domaća dječija baletna predstava u pratnji dječijeg orkestra i hora, u formi jednočinke sa trajanjem od 45 minuta. Rađena je po originalnom libretu Meline Alagić i Bojane Vidosavljević, a muziku je komponovao Moamer Balihodžić. U predstavi učestvuje 45 učenika/ca u orkestru, 20 učenika/ca u horu i 15 učenika/ca u baletnom ansamblu.

"Želja nam je da djeci ponudimo kvalitetnu izvedbu koju će pamtiti i da, pored uživanja u izvedbi baletnog ansambla, osjete sve čari horskog pjevanja i orkestarskog muziciranja", izjavila je Nikolina Petković - Jalovičić, menadžerica i koordinatorica projekta.

Napominjemo, baletnu predstavu "Šapat šume" producira Muzički atelje u Bosni i Hercegovini koji je do sada producirao najgledanije mjuzikle za djecu u BiH i to mjuzikle "Kralj Lav" i "Zaleđeno kraljevstvo".

Predstavu vodi stručni tim sastavljen od producenta, koordinatora, profesora i baletnih umjetnika - izvršni producent i reditelj je Đorđe Jovančić, menadžerica i koordinatorica projekta je Nikolina Petković - Jalovičić, dirigent, kompozitor i voditelj orkestra je Moamer Balihodžić, dirigentica i voditeljica orkestra je Tijana Vignjević, voditelj orkestra je Jure Sušac, koreografkinja i korepetitorka baleta su Aleksandra Smiljanić i Ekaterina Vereshchagina, voditeljica i korepetitorka hora je Mirela Jusić Dreković, korepetitorka hora je Marija Ivančević - Stipić, grafički dizajner i videoanimator je Marko Jovančić, a saradnici koordinatori su Mustafa Mujbegović i Tatjana Romanić.

U predstavi učestvuju združeni baletni ansambli, horovi i orkestri četiri muzičke škole. Ovo je prvi put da su se četiri muzičke škole iz oba entiteta udružile da zajedničkim snagama omoguće zdravije, ljepše i kvalitetnije odrastanje, kako svojim učenicima/cama, tako i svoj djeci koja će gledati predstavu.

Realizaciju projekta finansira Američka ambasada u Bosni i Hercegovini kao projekat od izuzetnog značaja za društveni i kulturni razvoj Bosne i Hercegovine kao i projekat od izuzetnog značaja za međuentitetsku i multinacionalnu saradnju djece i umjetnika iz Bosne i Hercegovine.

"Šapat šume" već danas 5.12. počinje svoju turneju po bh. gradovima i općinama. Prva destinacija je Busovača 5.12. u 18 sati gdje će uz slobodan ulaz u sali Srednje škole Busovača biti izvedena predstava u punom sastavu. Odmah sutradan, 6.12., predstava se seli u Zenicu gdje će, također uz slobodan ulaz, biti izvedena u 12 sati u Bosanskom narodnom pozorištu. Naredna gostovanja, kao i reprizna igranja u Sarajevu, planirana su od februara 2020. godine.