Kultura
27

U Sarajevu izložena impresivna skulptura američkog umjetnika Alexandera Viscioa

FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U sklopu obilježavanja stote godišnjice od početka Prvog svjetskog rata danas je u Sarajevu izložena skulptura, dizajnirana prema zamisli američkog umjetnika Alexandera Viscioa.

Ovaj njujorški umjetnik, koga je angažirao Ured saveznog kancelara Republike Austrije, predstavlja ovu zemlju u glavnom gradu BiH skulpturom "Outsourcing to Sarajevo 2014“ (02S14), koju je prema njegovoj zamisli izgradio sarajevski arhitekta Emir Salkić na zelenoj površini između Zemaljskog i Historijskog muzeja BiH.

Tim povodom, ambasador Republike Austrije u BiH Martin Pammer istaknuo je značaj niza manifestacija, upriličenih u sklopu sjećanja na Prvi svjetskih rat kao načina za suočavanje s prošlošću i njeno prevladavanje u funkciji izgradnje sretnije budućnosti.

Obraćajući se sudionicima otkrivanja spomenute skulpture/instalacije, austrijski ambasador potcrtao je kako ovaj specifični umjetnički izraz, kao i druge slične manifestacije nose poruku - da rat nikada nije rješenje, nego da je nešto što sa sobom uvijek i iznova nosi nove probleme i novu patnju.

Ambasador Pammer je u tom kontekstu ukazao na značaj okretanja ka budućnosti i njegovanju dijaloga i kompromisa za dobrobit sviju, pozivajući se na iskustvo Evropske unije, odnosno vrijednosti ljudskih prava, pravne države, demokratije i tržišne ekonomije kao okvira za opći razvoj i napredak.

Sudionike skupa, kojem je, među ostalima, prisustvovao i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, pozdravila je Karin Zimmer iz Ureda austrijskog saveznog kancelara, podsjećajući na brojne uspješno realizirane projekte saradnje u oblasti obrazovanja, umjetnosti i kulture uopće.

Istovremeno, ukazala je na značaj njegovanja kulture sjećanja kako se greške iz prošlosti ne bi ponavljale.

"Ukoliko je 1914. bila godina velikog nesporazuma, onda 2014. mora da bude godina velikog dijaloga", kazala je Zimmer, pozivajući na izgradnju novog početka.

O samom projektu Outsourcing to Sarajevo 2014 "progovorio je" autor izložene skulpture Alexander Viscio, uz uvjerenje da će ona kod svakog ponaosob ishoditi specifična osjećanja i doprinijeti sagledavanju prošlosti i sadašnjosti kao odrednica okrenutih ka budućnosti.

Impresivna javna skulptura u obliku riječi "outsourcing", duga je 21 metar, široka šest i visoka dva metra, izgrađena prvenstveno od drveta, ujedno, služi i kao izložbena/performans platforma na kojoj su sedam umjetnika iz Austrije, šest iz BiH i zemalja regiona, te jedan umjetnik iz Francuske predstavili svoje radove (fotografije).

Ova skulptura je, prema riječima autora, više interaktivna i dostupna ljudima, na način da oni mogu ući u skulpturu i time zauzeti njen prostor, odnosno postati njenim dijelom.

Unutar otvorenog prostora skulpture postavljene su fotografije 14 savremenih umjetnika: Zenite Komad, Samira Plaste, Michela Parta, Elvisa Dolića, Michael Kienzera, Vanje Lisac, Gabi Trinkaus, Edine Selesković, Station Rose, Patricka Baumüllera, Ivana Hrkaša, Michaela Goldgrubera i Caterine Verde.