Kultura
0

U Sarajevu izložba zastava i ratnih fotografija Prvog korpusa Armije RBiH

FENA
Izložba zastava i ratnih fotografija Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine otvorena je danas u amfiteatru Memorijalnog kompleksa Kovači u Sarajevu.

Postavku je otvorio ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo koji je izjavio da je ona upriličena u sklopu obilježavanja 24. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH, te da su izložene slike s ratišta iz zone odgovornosti tog korpusa, kao i zastave svih brigada iz njegovog sastava.

Dodao je da će u sklopu manifestacije biti održano i nekoliko historijskih sati na kojim će borci i komandanti govoriti o odbrani Sarajeva i Prvom korpusu.

Fišo je istakao da je izložba namijenjena mlađim generacijama koje trebaju nastaviti borbu znanjem, a kako bsmoi ih što bolje upoznali o historijskim činjenicama i značaju Armije RBiH i Prvog korpusa.

Naveo je da će se potruditi da bude napravljena stalna postavka arhivskog materijala Prvog korpusa Armije RBiH u nekom od postojećih adekvatnih prostora, kao i da kroz obrazovni sistem istina o tom periodu historije dođe do mlađih generacija.

Izložba će biti otvorena do 1. septembra.