Kultura
0

U Sarajevu Internacionalni festival graffita

FENA
Od 21. do 27. augusta u Sarajevu će biti održan Prvi internacionalni graffiti art - festival u BiH BALCAN EXPRES. Festival će, pored bosanskohercegovačkih okupiti umjetnike iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Njemačke, Italije, Francuske, Švicarske i Velike Britanije.

Cilj tog festivala je prezentirati graffite kao legitimnu likovnu formu i tako "srušiti" ubjeđenje da je oslikavanje zidova - vandalizam. Zajednički projekt će, također, poboljšati saradnju bh. umjetnika s internacionalnim kolegama.

Učesnici će sudjelovati na crtanju murala unutar olimpijskog centra Zetra. Koncept zajedničke slike bit će razrađen na osnovu teme "Sloboda govora" dok će 24. augusta početi oslikavanje tramvaja koje će, samo po sebi biti zanimljiv performans, a kojim će gradski tramvaji biti pretvoreni u kolektivno umjetničko djelo.

Treća faza, javno oslikavanje platna počet će 25. augusta. Svaki učesnik Festivala će nacrtati po jedno platno kojim će predstaviti svoj stil i pristup ovoj umjetničkoj formi (graffiti art).

Platna nacrtana u ovoj fazi bit će izložena u gradskoj galeriji Collegium Artisticum na kraju Festivala. Lokacija oslikavanja platna je plato Skenderija.

Posljednjeg dana Festivala, 26. augusta, bit će održana radionica o temi " graffiti art ". Ovaj dio projekta izvodi se u suradnji sa Sarajevo film festivalom a u okviru programa "Family Day".

Mladi posjetioci programa "Family Day" moći će razgovorati sa svim učesnicima / umjetnicima Festivala BALCAN EXPRES a u praktičnom dijelu radionice, zainteresirani će se moći okušati u skiciranju i prakticiranju graffiti arta. Istog dana Festival se zaključuje otvorenjem izložbe u gradskoj galeriji Collegium Artisticum u 20.00 sati.

Festival organiziraju Udruženja urbane kulture N.E.K.O. uz podršku Kantona Sarajevo, Swiss agency for development and cooperation - SDC-a, Goethe instituta, Sarajevo Film festivala i British Councila.