Kultura
0

U Sarajevu i Zenici otvoren 48. MESS

FENA
Svečana ceremonija otvaranja 48. Internacionalnog festivala MESS upriličena je u subotu uvečer u isto vrijeme u Sarajevu i Zenici.

Gledaoci u Sarajevu su putem video linka imali priliku gledati ceremoniju otvaranja u Zenici i obratno.

Festival u Sarajevu otvorio je reditelj Jirži Mencela, u Zenici Festival je otvorio Michael Lessac, čija predstava je večeras izvedena u Zenici.

Direktor MESS-a Dino Mustafić na ceremoniji otvaranja Festivala u Sarajevu prisjetio se pokretača MESS-a Jurislava Korenića, koji je tad 1960. pokrenuo MES kao Festival malih i eksperimentalnih scena.

Na večerašnjoj ceremoniji otvaranja Festivala Mustafić je uručio Desi Korenić, popularnoj teti Desi, supruzi preminulog osnivača Lovorov vjenac za vjernost MESS-u. Vjernost dugu punih 48 godina.

U svom govoru prilikom otvaranja MESS-a u Zenici Michael Lessac je govorio o značaju teatra u kriznim vremenima. O značaju koji je teatar imao u Sarajevu, ali i u Južnoafričkoj Republici. Kako je istakao Lessac on je zahvalan MESS-u jer okuplja različite ljude.

Jirzi Mencela u svom govoru uputio je kritiku teatarskim stvaraocima koji u svojoj težnji za orginalnošću udaljavaju teatar od običnog čovjeka. Kako kaže Mencela, Šekspira Čehova publika želi gledati onako kako su pisali, a ne kako ih interpretira režiserska samovolja.

  • Težnja za izrazom dovedena do nerazumljivosti može zanimati stručnu publiku, ali istodobno iz pozorišta tjera normalnog,običnog suvremenika i prepušta nam ga na milost i nemilost televizijskim serijalnim glupostima. Pozorišni festival upravo je mjesto susreta pozorišnih pronalazača. Za mene je ovo prilika da se obratim tvorcima s molbom da svoje predstave prave za kritičare i pozorišne teoretičare, za estetičare, pa recimo i za snobove, ali da pri tome također i ponajpije pokorno i smjerno misle na onoga, tko ne mora biti baš stručnjak, ali kome bi ponajprije rezultat njihovog rada trebao biti namijenjen - na običnog gledatelja, rekao je Mencela.

U Sarajevu Festival je otvoren predstavom "Ivanov" njemačkog teatra Volksbuhne i režiji Dimitera Gočeva, a u Zenici predstavom "Istina u prijevodu" u režiji Michaela Lessaca i izvedbi Pozorišne labaratorije Colonnades.

Od ove godine MESS ima drugačiji i bogatiji koncept. Novi koncept MESS-a uključuje pet programa na kojima će biti prikazane 33 predstave iz 17 zemalja (Njemačka, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Argentina, Brazil, USA, Mađarska, Srbija, Belgija, Meksiko, Slovenija, Francuska, Republika Češka, Švicarska, Bosna i Hercegovina).

Festival je podijeljen u četiri kategorije: World MESS, Mitteleurope MESS, Future MESS (program za mlade reditelje do 30 godina) i program za najmlađe - Children MESS.