Kultura
0

U Sarajevu i Banjoj Luci manifestacija "Njemački dani"

FENA
Njemački ambasador u BiH, Arne Freiherr von Kittlitz und Ottendorf
Njemački ambasador u BiH, Arne Freiherr von Kittlitz und Ottendorf
U glavnom gradu BiH danas je otvorena manifestacija "Njemački dani Sarajevo", koja će do 9. juna posjetiocima donijeti brojne i zanimljive sadržaje.

Večeri njemačkog igranog filma, nogometne utakmice, izložbe, kursevi njemačkog jezika, koncerti te večeri posvećene različitim istaknutim ličnostima, samo su neki od sadržaja koje će ponuditi ova manifestacija ne samo u Sarajevu već i u Banjoj Luci.

Tim povodom danas je u rezidenciji njemačkog ambasadora organiziran prijem te dodjela stipendija za bh. studente.

Njemački amabasador u BiH Arne Freiherr von Kittlitz und Ottendorf kazao je kako će moto manifestacije biti Svjetsko prvenstvo u nogometu te će tako veći dio programa predstavljati različti sportski događaji.

"Program je veoma raznovrstan te će se za svaki interes naći ponešto. Ova manifestacija predstavlja i svojevrsno ogledalo vanjske politike, kulture i obrazovanja Njemačke", kazao je on.

Načelnik Općine Doboj Obren Petrović uručio je stipendije za tri sarajevska studenta, kao rezultat uspješne saradnje ove općine i njemačke ambasade. Stipendije od 100 do 150 KM mjesečno, koje važe do završetka studija, dobile su studentica treće godine Visoke zdravstvene škole Mijana Vidović te studentice Ekonomskog fakulteta Lejla Komilija i Tamara Gavrić.

Načelnik Petrović ujedno je studentici Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu Milici Cakić uručio violinu, koja će joj pomoći u školovanju.

Pobjednicima konkursa Olimpijade njemačkog jezika pod nazivom "Tragovi" - učenicima Druge gimnazije Sarajevo Emiru Bašiću i Igoru Kurtagiću uručene su stipendije za trosedmični odlazak na kurs jezika za omladinu u Berlin.

Gabrijela Senjak-Fešlić iz Posušja, srednja škola "Fra Grga Martić", dobitnica je stipendije za nastavnike i također će otputovati u Berlin.

Dodijeljeno je i 18 studijskih stipendija Njemačkog servisa za akademsku razmjenu (DAAD).