|

U Sarajevu gostuje "Gospođa ministarka" pozorišta Boško Buha iz Beograda

U Sarajevu gostuje "Gospođa ministarka" pozorišta Boško Buha iz Beograda
13
Klix.ba
21.11.2014. u 14:17
3
komentara
13

dijeljenja
U Sarajevu gostuje "Gospođa ministarka" pozorišta Boško Buha iz Beograda
Na sceni sarajevskog Narodnog pozorišta 03. decembra u 19:30 sati gostovat će pozorište "Boško Buha“ iz Beograda, ustanove kulture koja na dvije scene (Dječija i Velika) djeluje gotovo 65 godina.
U Sarajevo dolaze sa novom predstavom "Gospođa ministarka", koja je u veoma kratkom vremenu postala pravi hit i na matičnoj sceni i na mnogim festivalima i gostovanjima.

A u godini kada se obilježava 150 godina rođenja Branislava Nušića, jednog od najznačajnijih komediografa, ne samo regiona, nego i šire, upravnika i Narodnog pozorišta Sarajevo 20-tih godina prošlog stoljeća, u Sarajevo stiže klasično djelo u savremenom čitanju, jedna od najženstvenijih “ministarki“, u režiji i adaptaciji Tatjane Mandić Rigonat.

Uloge tumače: Goran Jevtić, Mihajlo Todorović, Miloš Vlalukin, Vlasta Velisavljević, Uroš Jovičić, Nemanja Oliverić, Saša Simović, Viktor Savić, Nenad Nenadović, te Katarina Marković kao jedina žena u neobičnoj glumačkoj podjeli.

"Gospođa ministarka" Branislava Nušića govori o ponašanju onih koji dođu na vlast, a u ovom izvođenju u centru je travestiranje ljudi, društva i ideja na političkoj i javnoj sceni.

U predstavi uloge žena igraju muškarci, a samo jednog muškarca igra žena. Žanrovski je sve suprotno onome na šta je publika naviknuta kada je riječ o ovoj drami sa sočnim elementima komedije.

Posebno ushićenje u publici pobuđuju završne scene u kojima se izvrsni Goran Jevtić, kao Živka ministarka kad je izgubila zvanje, presvlači u muškarca, da bi se kao takav iznova vratio u vrh vlasti.

Glavna nagrada za žensku ulogu na Danima satire "Fadil Hadžić" u junu ove godine u Zagrebu dodijeljena Goranu Jevtiću, koji je tumačio lik Živke u predstavi “Gospođa ministarka”.

Gostovanje beogradskog pozorišta, zbog vrste inicijative, imena autora, njegova jubileja rođenja i njegovog djela, te nesvakidašnjeg rediteljskog pristupa, novi je dokaz regionalnih stremljenja za saradnjom, u čemu je i simbolički i stvarno, uloga RCC-a prirodna luka takvih ideja.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...