Kultura
0

U Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli počinje smotra italijanskog filma

FENA
Smotra italijanskog filma održat će se prvi put u BiH od 30. novembra do 4. decembra u organizaciji Italijanske federacije kino klubova.

Projekt ima za cilj prikazivanje najzanimljivijih dijela savremenog italijanskog filma u različitim bh. gradovima. Projekcije će tako biti organizirane u Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli, najavljeno je iz italijanske ambasade.

On je ujedno konkretan dokaz kulturološkog, ali i simboličkog pristupa saradnji dvaju zemalja, koja uključuje u cjelosti etničko-kulturološke raznolikosti BiH.

Ovogodišnja selekcija predstavljat će panoramski prikaz novih i već afirmiranih autora, koji u Italiji animiraju filmsku umjetnost.

Poseban fokus stavljen je na nekoliko filmova koji govore o moru, što je tema ovogodišnje "Sedmice italijanskog jezika u svijetu 2007".

Tako će se u programu naći i ostvarenje "Ostrvo" Costanze Quatriglio, debitantski igrani film rediteljice koja se afirmirala u domenu dokumentarnog filma. On govori o životu na ostrvu Favignana, na Siciliji, delikatnim stilom uz protagonistički i jezički realizam, prepuštajući glavnim likovima da se izražavaju na svom dijalektu.

"Pisma iz Sahare" reditelja Vittoria De Sete, u vezi je sa temom mora utoliko što preko njega stižu ilegalni afrički imigranti koji se iskrcavaju u Italiju, prelaze od juga do sjevera, susrećući se sa socijalnom raznolikošću Italije te sukobljavajući se s ravnodušnošću i nasiljem u toj mjeri da počinju promišljati drugačije more svoje zemlje, Senegala.

Tu su još i druga debitantska ostvarenja, kao što su "Orkestar s Trga Vittorio" reditelja Agostina Ferrentea, "Ljeto mog brata" reditelja Pietra Reggianija, "Prevaspitavanje" reditelja Alfonsia, Fuste i Malagnina, "4-4-2, najljepša igra na svijetu" reditelja Carrilla, Cupellinia, Johnsona i Lagia te "Zaručnici" dvojice apsolutnih debitanata u dugometražnom filmu Parentia i D’Anolfia.

Filmovi će se prikazivati u Kinu "Bosna" u Sarajevu, kinu "Palace" u Banja Luci te u Tuzli u Kući plamena mira.

Svake će večeri biti prikazana dva filma.

Smotra je organizirana u saradnji s Uredom za kulturu Ambasade Republike Italije u BiH, uz podršku Univerziteta za strance "Dante Alighieri" iz Reggio Calabrije, Odsjeka za italijanski i srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci te predavača italijanskog jezika pri Univerzitetu u Tuzli.