Tradicionalni događaj
66

U Sarajevu 7. februara počinje festival "Sarajevska zima": Tradicija od 1984. godine

I. M.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U Sarajevu će se 7. februara zvanično početi festival "Sarajevska zima" predstavom koju organizuje balerina Selma Štrbo.

Internacionalni festival Sarajevo "Sarajevska zima" je tradicionalni susret umjetnika i građana svijeta. Prva sezona festivala "Sarajevska zima" realizirana je od 21. decembra 1984. do 6. aprila 1985. godine.

Zajedno sa Međunarodnim centrom za mir, Festival "Sarajevska zima" je pokretač i organizator projekta "Sarajevo, kulturni centar Evrope" od 21. decembra 1993. do 21. marta 1994. godine (period između dva kulturna centra Evrope, Antwerpen ‘93 i Lisabon ‘94).

Balerina Selma Štrbo koja već 28 godina radi u Narodnom pozorištu Sarajevo najavila je danas da ove godine festival "Sarajevska zima" će početi u Domu mladih predstavom baletnog studia "Aurora".

"Ja sam kao dijete radila na otvaranju sarajevske zime, zatim u ratu glumili smo Kariatide u razrušenoj Vijećnici, smrzli smo se. Zatim poslije kao profesionalac i na ovu godišnjicu koja je jako bitna sa svojim baletnim studiom. Ja sam pokušala napraviti mali osvrt te koreografije. Predstava će biti 7. februara u 12 sati u Domu mladih", rekla je ona.