Ne propustite ih
15

U Sarajevskom ratnom teatru vas ove sedmice očekuju tri sjajne predstave

L. K.
Sarajevski ratni teatar (SARTR) na svom repertoaru ove sedmice ima tri predstave. Publika će imati priliku uživati u igranjima "Majka ili sve lutke idu u raj", "Svu moju ljubav" kao i "Nigdje nikog nemam".

Već večeras s početkom u 20 sati možete pogledati predstavu "Majka ili sve lutke idu u raj" autorice Nedžme Čizmo, a u režiji Dubravke Zrnčić Kulenović. U predstavi se pojavljuju Belma Lizde Kurt, Aneta Grabovac, Jasminka Požek Božuta i Kaća Sarajlić.

Predstava je na ovogodišnjem Festivalu bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2019. dobila nagradu za najbolju scensku muziku i najbolji scenski pokret, a 36. pozorišni/kazališni susreti u Brčkom donijeli su također dvije nagrade za predstavu "Majka ili sve lutke idu u raj". Još jednu nagradu za muziku dodijeljenu Kaći Hadžifejzović i nagradu žirija publike za najbolju žensku ulogu Belmi Lizde Kurt.

"Tematski, tekst nas vodi u otkrivanje odnosa unutar jedne porodice i ukazuje na Munchausenov sindrom, često prisutan, ali teško dijagnosticiran, sa snažnim emotivnim poremećajem. Osoba sa ovim sindromom izaziva ili glumi fizičke i psihičke tegobe zbog izazivanja pažnje, priznanja i sućuti bilo u porodici ili u društvu. Koristeći se karakteristikama ovog oboljenja, autorica gradi svoje likove i prati sudbinu dvije sestre, sada već tridesetogodišnjakinje, koje, zbog majčinog zlostavljanja i izolacije iz društva, žive gradeći svoj svijet od lutaka", objasnila je rediteljica Dubravka Zrnčić-Kulenović.

Naredna predstava na repertoaru je "Svu moju ljubav" Laurenta Mauvigniera, koju je režirao Zijah A. Sokolović. Predstava počinje u 20 sati 22. januara.

“Svu moju ljubav” je tekst u kojem likovi postaju žrtve vlastite prošlosti i sjećanja. Obilježeni tragičnim događajem i deset godina nakon njega “sva njihova ljubav” je usmjerena na potiskivanje/oživljavanje sjećanja. Pisac Mauvignier na vrlo zanimljiv način uspjeva da istraži putanju ljubavi i porodičnih odnosa, svjestan da su nam ponekad za to “istraživanje” potrebni i oni koji nisu više fizički prisutni. U predstavi igraju Selma Alispahić, Igor Skvarica, Sead Pandur, Davor Sabo i Dženana Džanić.

Autorski tim, pored reditelja i glumaca, čine dramaturginja Nejra Babić, scenografkinja i kostimografkinja Adisa Vatreš Selimović, autor muzike Nedim Zlatar i fotograf Dženat Dreković.

Predstava nastala u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra i udruženja "Kontakt“'- "Nigdje nikog nemam“ u režiji Albana Ukaja, a rađena po tekstu Edwarda Bonda ponovo će se igrati na sceni SARTR-a 24. i 25. januara u 20 sati. U predstavi učestvuju glumci Snežana Bogićević, Jasenko Pašić i Alban Ukaj te muzički dvojac Basheskia and EQ.

Dramaturgiju potpisuje Bojana Vidosavljević, muziku Basheskia&EQ, scenografiju Mirna Ler, kostimografiju Lena Samardžić, video Emina Kujundžić, dizajn ĐorđeJovanović, a fotografiju Velija Hasanbegović. Radnja je postavljena u postapokaliptično društvo gdje su emocije, sjećanja i empatija zabranjene. Autorski tim fokus predstave usmjerava na negiranje genocida, kolektivnu krivicu, veličanje ratnih zločinaca i odbijanje suočavanja sa prošlošću.

Rezervacije ulaznica za sve predstave mogu se izvršiti pozivom na brojeve: 033 664 070 i 061 022 874 ili slanjem poruke u facebook inbox. Omogućen je popust za studente i penzionere.