Kultura
0

U sarajevskom Narodnom pozorištu premijera predstave "Sakati Billy"

FENA
Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 2. aprila premijerno će biti izvedena predstava "Sakati Billy" koju je prema tekstu Martina McDonagha režirao Dino Mustafić.

Dramaturgiju ovog komada potpisuje Marko Kovačević, scenografiju Drago Broz, kostimografiju Amela Vilić, dok je kompozitorica Tamara Obrovac. Uloge su ostvarili: Nada Đurevska, Emina Muftić, Admir Glamočak, Moris Ler, Jasenko Pašić, Ejla Bavčić, Ermin Sijamija, Aleksandar Seksan te Kaća Dorić.

Kako je istaknuo danas na konferenciji za medije u Sarajevu Marko Kovačević, riječ je o nestandardnoj predstavi za bh. teatarsku scenu, s tekstom koji nema klasičnu dramaturšku strukturu. To je priča o svojevrsnoj potrazi za identitetom te dokazivanjem i ostvarivanjem privatnosti i nerazumijevanju sredine prema pojedincima i njihovoj intimi.

Sakatost iz naslova u ovoj je predstavi metafora za prirodnu emociju. To je i priča o ljubavi i kako je ostvariti, ali opet na način koji nije uobičajen. Kovačević ističe kako ovaj komad neće biti kratkog daha te da će zahtijevati veliku angažiranost publike.

Za Dinu Mustafića pisac McDonagh je intrigantan, brutalan, oštar, konkretan i neuobičajen za savremenu dramu i predstavlja osobenu pojavu unutar irsko-britanske scene.

"Radi se o vrlo kompleksnom tekstu koji pokreće mitsku temu drugačijeg od sredine, onoga koji je sam i nema razumijevanje svoje okoline", ocijenio je reditelj.

Glumci Boris Ler i Jasenko Pašić rad na predstavi su okarakterizirali iznimno zanimljivim i istraživačkim uz zahtjevne uloge koje su tražile puno predavanje glumca. Očekuju da će predstava ostaviti snažan utjecaj na publiku zbog jakih emocija, ali i neobičnosti postavke.

"Sakati Billy" premijerno bit će izveden u 19.30 sati.