|

U sarajevskoj Vijećnici promovisana knjiga "Moja generacija" Avde Hume

U sarajevskoj Vijećnici promovisana knjiga "Moja generacija" Avde Hume
84
A. B.
28.2.2020. u 20:10
1
komentara
84

dijeljenja
1/10 Foto: D. Ć./Klix.ba
2/10 Foto: D. Ć./Klix.ba
3/10 Foto: D. Ć./Klix.ba
4/10 Foto: D. Ć./Klix.ba
5/10 Foto: D. Ć./Klix.ba
6/10 Foto: D. Ć./Klix.ba
7/10 Foto: D. Ć./Klix.ba
8/10 Foto: D. Ć./Klix.ba
9/10 Foto: D. Ć./Klix.ba
10/10 Foto: D. Ć./Klix.ba
U sarajevskoj Vijećnici večeras je održana promocija knjige "Moja generacija" Avde Hume povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
Humo je bio heroj Narodno-oslobodilačke borbe, antifašista, čovjek koji će "zasigurno biti upamćen kao jedna od najvažnijih političkih ličnosti BiH u 20. vijeku".

O knjizi, koja je objavljena u ediciji "Bosanski portreti" Izdavačke kuće "Vrijeme", kao i velikoj historijskoj ulozi Avde Hume u životu BiH i Jugoslavije, govorili su Marko Attila Hoare, Milivoj Bešlin, prof. dr. Hilmo Neimarlija, akademik Mirko Pejanović, Faruk Vele, te izdavač Muamer Spahić.

Knjiga "Moja generacija" prvi put je objavljena tek nakon autorove smrti 1984. godine i to nakog dugogodišnjih zabrana i opstrukcija tadašnjih bh. komunističkih prvaka.

Iako se ova knjiga može instinktivno svrstati u memoare zbog miješanja stilova i tematskih cjelina, ona se žanrovski, zapravo, nalazi između autobiografije i memoara.

U prvom "autobiografskom" dijelu autor pripovijeda o prošlosti svoje porodice, uspomenama iz djetinjstva, svakodnevnom životu te širem društvenom (političkom, ali i privatnom) okruženju u kojem je živio. U drugom dijelu knjige, Humo ne "subjektivizira naraciju" i gotovo isključivo svjedoči o političkim odnosima i procesima u kojima je učestvovao.

Pogovor za drugo izdanje knjige "Moja generacija" napisao je poznati bosanskohercegovački novinar i urednik Senad Avdić.

U muzičkom dijelu programa nastupio je Sarajevski gudački ansambl "Saga", a organizatori promocije su bili Gradska uprava Sarajeva i Izdavačka kuća "Vrijeme" iz Zenice.

Avdo Humo je rođen u Mostaru 1914. godine. Školovao se u rodnom gradu te Bihaću i Beogradu, gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu, studij svjetske i jugoslavenske književnosti. Pred rat i tokom Drugog svjetskog rata bio je jedan od pokretača i glavnih organizatora patriotskog ujedinjavanja naroda BiH u borbi protiv fašizma.

Učestvovao je u pripremanju i organizovanju prvog i drugog zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), bio je vijećnik AVNOJ-a i potpredsjednik Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH).

Jedan je od pokretača lista "Oslobođenje", a bio je ministar i potpredsjednik vlade Narodne Republike BiH, predsjednik Izvršnog vijeća narodne Skupštine BiH, državni sekretar za finansije vlade Federativne Narodne Republike Jugoslavije i potpredsjednik Saveznog vijeća Narodne skupštine Jugoslavije.

Od kraja Drugog svjetskog rata do 1963. godine redovno je biran za republičkog saveznog poslanika. Bio je organizacioni sekretar Pokrajinskog komiteta KPJ za BiH i dobitnik Nagrade ZAVNOBiH.

Iako su mu partijski drugovi zaprijetili da će ga "izbrisati iz historije", ostat će upamćeno da je Avdo Humo, zajedno sa Rodoljubom Čolakovićem i Josipom Brozom Titom, imao ogromnu ulogu u reafrmaciji bh državnosti na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH- a i Drugom zasjedanju AVNOJ-a.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...