|

U sarajevskoj Vijećnici otvorena izložba fotografija Almina Zrne

U sarajevskoj Vijećnici otvorena izložba fotografija Almina Zrne
236
Piše: M. N.
13.6.2019. u 21:17
8
komentara
236

dijeljenja
1/12 Foto: I.Š./Klix.ba
2/12 Foto: I.Š./Klix.ba
3/12 Foto: I.Š./Klix.ba
4/12 Foto: I.Š./Klix.ba
5/12 Foto: I.Š./Klix.ba
6/12 Foto: I.Š./Klix.ba
7/12 Foto: I.Š./Klix.ba
8/12 Foto: I.Š./Klix.ba
9/12 Foto: I.Š./Klix.ba
10/12 Foto: I.Š./Klix.ba
11/12 Foto: I.Š./Klix.ba
12/12 Foto: I.Š./Klix.ba
U sarajevskoj Vijećnici večeras je svečano otvorena izložba fotografija "Edo Murtić- Gdje su riječi nedostatne" Almina Zrne koje prate ideju, nastanak i realizaciju jednog od najznačajnijih kulturno-umjetničkih događaja u poslijeratnom Sarajevu.
Izložba "Edo Murtić- Gdje su riječi nedostatne" održana je 2008. godine u prostoru tada razrušene Vijećnice. Fotografije Almina Zrne, koje ujedno čine i opus njegove prve monografije pod nazivom "Vijećnica", jedini su svjedok ovom neponovljivom umjetničkom doživljaju.

Otvorenju izložbe prisustvovali su prijatelji i partneri autora u projektu te savjetnik gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića - Harun Omerbašić, francuski fotoreporter Rémy Ourdan, istaknuti bh. fotoreporter koji je nagrađen Pulitzerovom nagradom Damir Šagolj, bh. režiser Danis Tanović kao i Murtićev sin Ranko.

Ovo će biti jedna stalna postavka i svi posjetitelji moći vidjeti kako je Zrno rekao, bolnu istinu koja se dogodila nekadašnjoj Univerzitetskoj biblioteci.

Zrno je kazao kako je ovaj projekat umjetnost ponovnog rođenja i simboličnog vraćanja veličanstvene izložbe Ede Murtića iz 2008. godine.

Pokrovitelji projekta su Turistička zajednica Kantona Sarajevo, a podršku su dali Grad Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Centar.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...