Ponovno rođenje
236

U sarajevskoj Vijećnici otvorena izložba fotografija Almina Zrne

Piše: M. N.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U sarajevskoj Vijećnici večeras je svečano otvorena izložba fotografija "Edo Murtić- Gdje su riječi nedostatne" Almina Zrne koje prate ideju, nastanak i realizaciju jednog od najznačajnijih kulturno-umjetničkih događaja u poslijeratnom Sarajevu.

Izložba "Edo Murtić- Gdje su riječi nedostatne" održana je 2008. godine u prostoru tada razrušene Vijećnice. Fotografije Almina Zrne, koje ujedno čine i opus njegove prve monografije pod nazivom "Vijećnica", jedini su svjedok ovom neponovljivom umjetničkom doživljaju.

Otvorenju izložbe prisustvovali su prijatelji i partneri autora u projektu te savjetnik gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića - Harun Omerbašić, francuski fotoreporter Rémy Ourdan, istaknuti bh. fotoreporter koji je nagrađen Pulitzerovom nagradom Damir Šagolj, bh. režiser Danis Tanović kao i Murtićev sin Ranko.

Ovo će biti jedna stalna postavka i svi posjetitelji moći vidjeti kako je Zrno rekao, bolnu istinu koja se dogodila nekadašnjoj Univerzitetskoj biblioteci.

Zrno je kazao kako je ovaj projekat umjetnost ponovnog rođenja i simboličnog vraćanja veličanstvene izložbe Ede Murtića iz 2008. godine.

Pokrovitelji projekta su Turistička zajednica Kantona Sarajevo, a podršku su dali Grad Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Centar.