Veliki interes
200

U sarajevskoj Vijećnici održana promocija knjige "'Dogovor je pobjeda"

Klix.ba
U sarajevskoj Vijećnici je održana promocija knjige ''Dogovor je pobjeda'', autora hafiza Špendi Fidanija. Promocija je izazvala veliko interesovanje, pa je svečana sala prelijepe Vijećnice bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Knjiga ''Dogovor je pobjeda'' sadrži hutbe koje su rezultat dugogodišnjeg rada hafiza Fidanija u Ljubljani, u periodu od 2011. do 2017. god. Izdavač knjige je kulturno-obrazovni zavod ''Averroes'' iz Ljubljane.

U ulozi moderatora bio je Nevzet Porić, direktor zavoda ''Averroes''. Na samom početku prisutne je upoznao sa aktivnostima zavoda, te predstavio promotore. O značaju hutbe govorio je glavni imam MIZ-a Zagreb hafiz mr. Aziz Alili. On se dotakao različitih aspekata koji su važni u procesu pripreme i održavanja hutbe u današnjim prilikama. Hafiz Alili smatra da je neophodno postojanje službe koja će pratiti, ocjenjivati i raditi na kvalitetu hutbe.

Glavni imam MIZ-a Sarajevo Ferid Dautović je kazao da je ova promocija važna kako za Ljubljanu, tako i za Sarajevo.

''Ovo je novi doprinos Ljubljane našem dragom Sarajevu. Do sada smo mi iz Sarajeva davali vrhunske kadrove Ljubljani. Vrijeme je da nam uzvrate. Zahvaljujući kadrovskoj politici Islamske zajednice u Sloveniji svjedočili smo i prvoj historijskoj hafiskoj dovi hafiza Fidanija'', između ostalog je rekao Dautović.

Također je istakao da je hafiz Fidani primjer novog, modernog i urbanog imama koji potječe iz sarajevske čaršije.

Recenzent ove knjige i promotor bio je i ljubljanski muftija Nedžad Grabus koji je rekao da je zbirka hutbi "Dogovor je pobjeda" autora hafiza Špendi Fidanija, nastala u periodu posebno važnom za muslimane u Ljubljani i Sloveniji.

"Hafiz Fidani je u Ljubljani započeo svoju imamsku misiju 2011. godine i susreo se sa velikim izazovima i pitanjima djelovanja džemata u glavnom gradu Slovenije. Taj džemat je specifičan po svome sastavu: od onih koji još pamte i stalo im je do običaja koje su naslijedili od svojih roditelja, mladih koji su rođeni u Sloveniji i čiji je identitet fluidan, često nedefiniran, preko osoba koje su pod utjecajem različitih ideologija. Džemat je i u etničkom i jezičkom smislu heterogen. U takvim okolnostima imam je primoran razumjeti svu složenost i zahtjevnost pred kojom se nalazi kako bi poruka koju im želi posredovati našla svoj dom u njihovim srcima. U njegovim hutbama posebno dolazi do izražaja filigransko poznavanje Kur’ana. Hafiz Fidani ima dar prepoznavanja i prenošenja suštinskih kur’anskih poruka koje oživljavaju i snaže ljudsku ljubav prema Uzvišenom Bogu, činjenju dobra, poštivanju ljudskog života i dostojanstva, razumijevanju različitosti itd" rekao je muftija Grabus.

Na kraju svoga obraćanja muftija Grabus je prisutne upoznao sa projektom IKC-a u Ljubljani te se zahvalio MIZ-u Sarajevo na velikoj podršci u ovom projektu.

Na kraju promocije prisutnima se obratio i autor knjige hafiz Špendi Fidani koji je istakao da u svojim hutbama pokušava kur'anske poruke spustiti u stvarnost. Nastoji Kur'an predstaviti i protumačiti kao životnu inspiraciju i nadahnuće za lično usavršavanje, ali i za doprinos društvu općenito.