Jedinstven događaj
4.7k

U sarajevskoj Vijećnici održan prvi Austrijski bal, kulturni događaj za pamćenje

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Austrijska ambasada u Sarajevu, Grad Sarajevo i Grad Beč, sa svojim partnerima i sponzorima večeras u u Vijećnici organizirali prvi "Austrijski bal", koji je okupio veliki broj gostiju iz političkog, kulurnog i općenito javnog života u BiH.

Valcer u Sarajevu večeras su plesali brojni gosti iz Beča, ali i domaći političari. Prvi ples otvorio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Domaćin večeri bio je ambasador Austrije u BiH Martin Pamer, koji je naglasio da je ovaj kulturni čin način da se Sarajevo i Beč dodatno približe i povežu.

Bal je posvećen plesu i prijeteljstvu BiH i Austrije i inače je prvi događaj ove vrste u Sarajevu.

"Tradicija bala i posebno Bečkog opernog bala seže od 19. stoljeća, i od tada se širila svuda po svijetu, te nema osobe koja danas ne zna prepoznati bar dva takta predivnog valcera 'Na lijepom, plavom Dunavu', koji ove godine slavi svoj 150. rođendan", kaže austrijski ambasador, Martin Pammer, i dodaje da je bal prilika da se naše kulturne veze još više razvijaju.

Jedna od najvećih atrakcija je nastup orkestra Bečkog opernog bala, koji prvi put nastupa u Sarajevu. Program je obuhvatio mnogobrojne nastupe i sadržaje, ali težište je, naravno, na plesu.

Bal je otvoren pod stručnim vodstvom maestra Heinricha Heidenreicha iz Beča, koreografa mnogih bečkih balova, i Vedrana Marčete, vlasnika plesnog kluba "Aster" iz Sarajeva.