Jedinstveni katalog
0

U sarajevskoj Galeriji Mak otvorena izložba karikatura "Neki drugi grad"

L. K.
U galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH danas je otvorena izložba karikatura "Neki drugi grad" čuvenog bh. karikaturiste Đoke Ninkovića.

Radovi su dio arhiva Međunarodnog festivala "Sarajevska zima" (Sarajevo Winter Festival), a dio su programa V Art festivala GRAD - Vitezovi umjetnosti.

Prema riječima Ibrahima Spahića, direktora Festivala, na osnovu toga je nastao jedinstveni katalog SWF 2007. pod nazivom "Neki drugi grad".

"Karikature Đoke Ninkovića danas u aktuelnije nego prije skoro 15 godina kad su nastale. Možete vidjeti jednu priču koja je kulturološka, socijalna, politička, a vezana je za ekonomiju i način života u to vrijeme. Tad su njegove karikature slutile sve ono što će se dogoditi kasnije. Njegova čuvena karikatura u kojoj kaže da je nekad bilo više snijega i više Sarajlija je čudesna priča o tome kako se grad transformisao. Otud potiče i naziv izložbe 'Neki drugi grad'", kazao je Spahić.

Autor Đoko Ninković koji je u 83. godini života, zbog određenih zdravstvenih problema nije mogao da prisustvuje ovom otvorenju, ali je kazao da mu je to velika čast.

"Drago mi je da je Ibrahim Spahić odlučio da postavi tu izložbu, et su to bila zlatna vremena. Sarajevu bi trebalo deset 'ibri' koji bi pokretali kulturna dešaanja u gradu ko zna gdje bi nam kraj bio", kazao je Ninković u kratkom telefonskom obraćanju.

Đoko Ninković je rođen 1939. godine u Sarajevu. Prvu karikaturu objavio je sredinom prošlog stoljeća, 1954. godine. To je bilo devet karikatura odjednom koje je nacrtao i poslao za prilog Promet u Slobodnoj Bosni. Sve su objavljene. Od tada do danas Ninković nikada nije izbrojao sva svoja djela.

Izložba je otvorena do 30. septembra svaki dan od 10 do 19 sati, osim nedjelje.