{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U sarajevskoj galeriji Charlama otvorena izložba i prikazan videomaterijal o izbjegličkoj krizi

12.8.2017. u 18:19
120
0
U sarajevskoj galeriji Charlama otvorena izložba i prikazan videomaterijal o izbjegličkoj krizi
120
U sarajevskoj galeriji Charlama otvorena izložba i prikazan videomaterijal o izbjegličkoj krizi
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
U galeriji Charlama u Sarajevu otvorena je izložba i prikazan videomaterijal povodom bh. premijere filma "Posljednja barijera" koji će u nedjelju biti prikazan na Sarajevo Film Festivalu. Izložbu su otvorili reditelj Jasmin Duraković i autor Hannes Kretzer, koji je 2015. godine pratio izbjeglice iz Sirije na putu do Austrije i pri tome zabilježio dramatične scene.
"To je moje putovanje tokom izbjegličke krize. Bio sam na svim važnim tačkama, u prihvatnom centru u Austriji, u Mađarskoj, gdje sam snimio potresne scene kako policija vraća ljude. Dio materijala sam dobio od izbjeglica iz Sirije. Ovo je samo radna verzija materijala, još uvijek radi na tome", kazao je autor.

Kretzer u filmu "Posljednja barijera" igra jednu od glavnih uloga.

"On je snimatelj i fotograf i u filmu igra takvu ulogu. Istovremeno je bio i druga kamera i materijal koji je snimio je dio filma. Pratio je izbjeglice u Grčkoj, Makedoniji, Srbiji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Austriji. Ne znam da li je iko osim njega sve to snimio i pratio. Imamo seriju fotografija i dokumentarni materijal od 45 minuta", rekao je Duraković.Film "Posljednja barijera" je međunarodni projekt koji su pokrenuli austrijski producent Robert Hofferer i Jasmin Duraković. Film je na njemačkom, arapskom i engleskom jeziku. Snimanje je završeno prošle godine, a nakon premijere na SFF-u će biti prikazan u kinima širom Austrije i Njemačke. Glavnu ulogu igra austrijski glumac Michael Kristof, dok se, osim Kretzera, u ostalim ulogama pojavljuju Essam Ferris, Jelena Angelovski, Ivo Gregurević, Serena Maria, Ursula Steiner, Irina Marković, Aida Begović, kao i naturščici, volonteri humanitarnih organizacija i lokalno stanovništvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smjena Marijele Hašimbegović s funkcije direktorice NPS je:
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: