|

U Sarajevo dolazi ekspertica Martina Werth-Mühl

U Sarajevo dolazi ekspertica Martina Werth-Mühl
0
F
FENA
11.12.2009. u 12:19
0
komentara
0

dijeljenja
U Sarajevo dolazi ekspertica Martina Werth-Mühl
U okviru projekta Goethe instituta "Očuvati filmsko naslijeđe - unaprijediti kulturu filma: Kinoteka BiH", Kinoteku BiH će naredne sedmice posjetiti ekspertica Martina Werth-Mühl iz Saveznog arhiva Njemačke.
U toku sedmodnevnog boravka u BiH, Werth-Mühl će u saradnji s uposlenicima Kinoteke BiH dobiti uvid u filmski arhiv, a nakon čega će dati stručno mišljenje o stanju arhiva i uskladištenog materijala te predložiti mjere koje je neophodno poduzeti da bi arhive bile sačuvane i unaprijeđene.

Projekt će rezultirati i organiziranjem foruma "Kako očuvati filmsko naslijeđe Bosne i Hercegovine", a koji će biti održan u februaru.

U okviru projekta već je održana manifestacija "Iz Oberhausena u Sarajevo - Sarajevska dokumentarna škola - program kratkog filma Međunarodnog festivala kratkog filma" te omogućeno putovanje Devlete Filipović, direktorice filmskog arhiva, na FIAF- kongres u Buenos Aires radi povezivanja Kinoteke BiH sa svjetskim udruženjem filmskih arhiva.

Kinoteka BiH je i finansijski podržana s 15.000 eura koji su iskorišteni za kupovinu tehničkih uređaja za čuvanje, zaštitu i pregled filmova, saopćeno je iz Goethe instituta.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.