Umjetnička galerija BiH
3

U Sarajevu promovirana djela Hedine Tahirović-Sijerčić na bosanskom i engleskom jeziku

E. Sk.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Autorica Hedina Tahirović-Sijerčić večeras je u Umjetničkog galeriji BiH u Sarajevu promovirala dva autobiografska djela, jedan na bosanskom, a drugi na engleskom jeziku.

Riječ je o knjigama "Language and Literature of Roma within Translation in the Western Balkans: Poetry in Self-translation" ("Jezik i književnost Roma u prevodu na Zapadnom Balkanu – poezija u autoprevodu") i "Romani čhib – posebni osvrti na jezik i kulturu Roma" koje su predstavljene pred brojnom publikom i ljubiteljima knjige.

Tahirović-Sijerčić je autorica više književnih djela i akademskih radova te brojnih prevoda s romskog i na romski jezik. Članica je Odbora eksperata Vijeća Europe za Europsku povelju za regionalne ili manjinske jezike.

Među promotorima su bili Dalibor Tanić, urednik romskog web-portala Udar, Amira Sadiković, prevoditeljica, univerzitetska nastavnica (teorija prevođenja), te pjesnikinja Ferida Duraković.

"Ono što je jako bitno jeste da nam knjiga koja je izdata na bosanskom jeziku daje cjelokupan, širi aspekt kulture, identiteta i jezika Roma u BiH i jedan historijski aspekt. S druge strane, knjiga na engleskom jeziku je više naučna knjiga koja ima dosta teorijskih stvari i teorijskih zapažanja vezano za romski jezik", pojasnio je Tanić.

Za dobru atmosferu u Umjetničkoj galeriji BiH pobrinuo se Jasmin Pandžić, osnivač Sarajevo Gipsy Benda.