Kultura
0

U Rimu veliko interesovanje za Sarajevo film festival

FENA
U subotu uvečer završen je Drugi Rim film festival koji je prošle godine pokrenut na inicijativu gradonačelnika Rima Waltera Valtronia. Za pokretanje Festivala i kampanju promocije širom svijeta grad Rim i sponzori izdvojili su oko 20 miliona eura, a za njegovo drugo izdanje 13 miliona eura, saopćeno je iz Sarajevo film festivala (SFF).

Rim se već nakon drugog izdanja Festivala vratio na scenu i potvrdio svoje mjesto kao jedan od najvećih filmskih centara u Evropi.

Pored izuzetnog izbora filmova i gostiju, među kojima su bili Francis Ford Copola, Ang Lee, Monica Bellucci, Sean Penn, Cate Blanchett, Tom Cruise i Robert Redford, te bh. reditelj Danis Tanović koji je predsjedavao žirijem, sve pohvale organizatoru upućene su za industrijski segment The Business Street.

The Business Street okupio je u svom drugom izdanju 600 filmskih profesionalaca iz 40 zemalja svijeta među kojima su bili i predstavnici najvećih svjetskih worldsales kompanijaThe Weinstein Company, Canal Plus, MK2, Momentum, Vertigo Films, King Records, Non Stop Sales, Wild Bunch, Celluloid Dreams/Dreamachine, The Match Factory, Bavaria, Gaumont, Pyramide...

U okviru The Business Street održan je i Svjetski forum o strategiji i finansiranju filma u čijem radu je u ulozi predavača učestvovao i direktor Sarajevo film festivala Mirsad Purivatra.

Cilj foruma je ohrabrivanje javne podrške kinematografijama istočnih zemalja.

Ocjenivši kako SFF igra centralnu ulogu u promociji regionalne kinematografije, organizatori su pozvali Mirsada Purivatru da govori o temi „Male zemlje/dobri festivali“.

O velikom interesovanju za SFF svjedoče i brojna pitanja koja su uslijedila nakon uvodnog izlaganja Mirsada Purivatre, a koja su se odnosila na rad SFF-a, njegovu organizaciju i razvoj, te formulu uspjeha ne samo u regionalnim, već i svjetskim okvirima, navodi se u saopćenju.