Angažovana komedija
55

U punoj sali Pozorišta mladih održana premijera predstave "Ime"

Klix.ba
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
U punoj sali Pozorišta mladih Sarajevo održana je premijera predstave "Ime" u režiji Admira Glamočaka. Riječ je o komediji koja govori o našem učahurenom malom svijetu i odnosu prema drugim istim takvim svjetovima koji nas okružuju.

"Ime" je adaptacija teksta komedije francuskih autora Matthieu Delaportea i Alexandre de La Patellièrea, a donosi priču o porodičnoj večeri na kojoj se raspravlja o budućem imenu najmlađeg člana porodice. Skandalozne sugestije imena pokazuju prava lica međuljudskih odnosa koji su refleksija društva i političkih okolnosti prošlosti i svakodnevnice.

"'Ime' je izvrstan predložak za pozorišnu predstavu. Porodična večera, na kojoj se ne pojede ništa, prijateljstva koja se raspadaju, skidanje maski i ogoljena ljudska lica. Ogoljena, ali ne onakva kakva uistinu jesu. Lica sa grimasom. Grimasa je smiješna, ali i opominje... Adaptacijom originalnog teksta situaciju iz francuskog apartmana prenosimo u sarajevsko naselje gledajući naše odraze u ogledalu ili, a tako nam je jednostavnije, gledamo ljude koje prepoznajemo. Tatjana Šojić, Damir Kustura, Mirza Dervišić, Sanin Milavić i Ajla Cabrera vanrednim glumačkim umijećem igraju jednostavnu, angažovanu priču koja se događa danas. Gledaoci će se smijati. Ili neće. Nama je važno samo da budu dio naše priče", rekao je reditelj predstave Admir Glamočak.