Posebna postavka
263

U Puli otvorena izložba 30 grafičkih listova bh. umjetnika Amera Hadžića

L. K.
U Domu hrvatskih branitelja u Puli povodom 7. susreta bošnjaka jugoistočne europe, održana je izložba bosanskohercegovačkog umjetnika-grafičara Amera Hadžića.

Na izložbi je predstavljeno ukupno 30 grafičkih listova izvedenih u tradicionalnim tehnikama umjetničke grafike.

U pitanju su radovi iz autorovog ranijeg ciklusa pod nazivom "Metamorfoza forme motiva bosanske kuće", koji su do sada pokazivani na brojnim umjetnikovim nastupima kako u Bosni i Hercegovini tako i u regiji i internacionalno. Kako autor navodi, radovi su prvi put izloženi u punom obimu.

Amer Hadžić rođen je 1987. godine, u Sarajevu, gdje je završio osnovnu školu i srednju školu primijenjenih umjetnosti, na odsjeku reklamne grafike.

Diplomski i postdiplomski studij apsolvirao je na Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek grafika, u klasi profesora Salima Obralića.

Sudjelovao je u brojnim samostalnim i grupnim izložbama, projektima, bijenalima i trijenalima umjetnosti, kao i likovnim kolonijama širom BiH i regije.

Od 2009. god. član je ULU HKD Napretka, a od 2011. god. član je Udruženja likovnih umjetnika BiH. 2011. godine osniva Udruženje za promociju kulture i umjetnosti "Arka" pod čijim okriljem danas vodi i Centar za umjetnost i edukaciju ArkA.

Zaposlen je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek grafika.