Kultura
0

U programu Panorama prikazan film "Smrt jednog predsjednika"

FENA
SFF
SFF
U okviru programa Panorama 13. SFF-a u ponedjeljak je u Otvorenom kinu Vatrogasac prikazano djelo "Smrt jednog predsjednika" britanskog režisera Gabriela Rangea, sjajan film koji u formi dokumentarca iznosi fiktivnu priču o ubistvu američkog predsjednika Georgea Busha.

Film kombinira arhivske materijale i fikciju i izmišljena je priča o istrazi nakon ubistva američkog predsjednika Busha u oktobru 2007. godine.

Istražitelji koji nisu u stanju pronaći ubicu odgovornost za ubistvo prebacuju na lokalnog stanovnika sirijskog porijekla Jamala Abu Zikrija, a vlasti okrivljuju Siriju kao glavnu snagu koja stoji iza urote.

Dužnost predsjednika preuzima Dick Cheney, koji automatski okrivljuje sirijski režim Bashara Assada. Američki nosač aviona Nimitz kreće se ka vodama Zaliva, ali nakon što se ustanovi sva labavost teorije o "sirijskoj vezi" tenzije pomalo opadaju.

Zikri, ipak biva izveden na suđenje i proglašava se krivim iako je istražiteljima skoro nemoguće ustanoviti da je atentat na američkog predsjednika djelo samo jednog čovjeka, dok se u međuvremenu pojavljuju brojni ljudi koji tvrde da su odgovorni za ubistvo, a priče nekih od njih izgledaju mnogo vjerodostojnije od teorije o Zikrijevoj odgovornosti.

Gabriel Range rođen je u Chesteru, u Engleskoj, započeo je karijeru kao producent i režiser dokumentaraca i drama. Njegov prvi igrani film, "Smrt jednogh predsjednika" privukao je veliku pažnju u Sjevernoj Americi. Ovaj kontroverzni film premijerno je prikazan na festivalu u Torontu, gdje je osvojio Nagradu kritičara, a u kino distribuciju je otišao u oktobru 2006.

Mada je kritički raspoložen ka Bushovoj administraciji, atentat na Busha prikazuje kao stravičan događaj i istražuje njegove posljedice. Range je 2003. nominiran za nagradu BAFTA kao najbolji novi režiser igranog filma. Živi u Engleskoj i u Sjedinjenim Državama.