Premijera 6. marta
0

U pripremi predstava "Tobija", uskoro na repertoaru Pozorišta mladih Sarajevo

L. K.
U Pozorištu mladih Sarajevo u ponedjeljak 10. februara počinje rad na novoj lutkarskoj predstavi "Tobija" autora Zdeneka Floriana, a u režiji Marija Drmaća.

Adaptaciju radila je Nejra Babić, scenografiju, kostimografiju i kreaciju lutaka predstave je Narda Nikšić, a izradu lutaka: Mirjana Čistopoljski i Danijela Madacky-Letić, dok originalnu muziku potpisuju Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović.

U predstavi igraju: Belma Lizde Kurt i Mario Drmać.

Tobija je priča o malom jazavčaru koji nezadovoljan svojim izgledom ide u zoološki vrt kako bi tražio savjete od ostalih životinja. Kada pokušaju sastaviti novo biće po savjetu egocentričnih savjetnika – životinja koje je posjetio, Tobija shvati da mu je ipak najbolje ostati jazavčar Tobija, jer tako može kopati jame i ulaziti u tunele.

"Zapravo ovo je predstava za sve nas, govori o onome kako trebamo odrastati. Pošto živimo u vremenu gdje skupljamo informacije iz vanjskog svijeta i od svakoga uzimamo po nešto, pa tako želimo imati frizuru kao neko drugi ili se želimo ponašati kao neko drugi, a nikako kao mi. Moramo na kraju biti zadovoljni kakvi jesmo i pronaći u sebi prave vrijednosti jer svako je poseban na svoj način, kao i psić Tobija", rekao je reditelj i glumac predstave Mario Drmać.

U sklopu implementacije projekta "Kultura pripada i meni" za predstavu se priprema uključene titlove i audiodeskripciju. Premijera predstave planirana je 6. marta, na velikoj sceni Pozorišta mladih Sarajevo.