Kultura
3

U pripremi novi dokumentarni film Džemala Šabića - "Hljeb od željeza"

Sarajevo-x.com
Dokumentarni film Džemala Šabića "Hljeb od Željeza" će tokom naredne godine producirati: BBC/ Storyvile, ZDF/ ARTE, The Independent Television Service - USA, Al Jazzeera International - UK, Lichpunt- Belgija i VRT Production - Belgija.

To su rezultati razgovora i uspješne prezentacije ovog filmskog projekta, čiji je koproducent Federalna televizija, na tek završenom velikom međunarodnom filmskom pitching forumu u Solunu (Grčka), koji je organizirala Europska dokumentaristička mreža (EDN).

Za učešće na forumu je prvobitno prijavljeno više od stotinu filmskih projekata iz cijele Europe, od čega je selektovan i prezentiran tek 21 projekt.

Prisutni predstavnici trenutno najvećih svjetskih TV produkcija su, na kraju, odlučili producirati samo osam dokumentarnih filmova.

Šabicev posljednji dokumentarac, “Dvije sestre - priča o ljubavi” dobio je nagradu Evropske dokumentarističke mreže na proteklom 11. Sarajevo film festivalu. Samim tim šanse da plan za novi film pod nazivom “Hljeb od željeza”, bude dobro primljen bile su bile znatno uvećane.

Snimanje dokumentarnog filma “Hljeb od željeza”, koji će Federalna televizija koproducirati u okviru svog Programa za djecu i mlade, počinje tokom mjeseca aprila, a pomenutim svjetskim producentima su projekt u Solunu prezentirali sam autor filma i urednik Programa Boris Šiber.