{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U pripremi mjuzikl o Andersu Breiviku

25.3.2013. u 10:14
0
1
U pripremi mjuzikl o Andersu Breiviku
0
U pripremi mjuzikl o Andersu Breiviku
Masakr koji je počinio Norvežanin Anders Breivik bit će prikazan u muzičkom showu koji piše priznati britanski pisac David Greig.
Breivik je ubio 69 ljudi na ostrvu Utøya i još osam u Oslu u julu 2011. godine. Greig, koji je pisao i o masakru u školi u Dunblaneu, otputovao je na ostrvo tri mjeseca nakon masakra kako bi istražio slučaj, zajedno sa rediteljem Raminom Grayjem.

Priča govori o ženi koja pokušava pronaći svoj odgovor na politički i rasno motivirana ubistva.

Muziku za predstavu komponuje John Brown, a pjevat će javni hor.

Greig i Gray razgovarali su sa članovima porodica i prijateljima poginulih te odlučili da Breivik ne bi trebao biti imenovan u mjuziklu, a čitava priča će biti prebačena u Škotsku.

"Osjećali smo priličnu tjeskobu dok smo odlučivali da li je uopće uredu da radimo nešto o ovome. To je bio poražavajući incident, ali David je želio provjeriti postoje li granice empatije i može li i ona postati destruktivna“, rekao je Gray za Observer.

Greig navodi i da je želio shvatiti kako jedna mala zemlja poput Norveške reagira na takvu tragediju.

"Oslo nije veliki grad i uglavnom svako svakoga poznaje, tako da su svi pogođeni tragedijom. Neki su nas i zamolili da ne pišemo i ne pričamo o Breiviku. Nisam siguran jesmo li ga pustili da pobijedi ignorirajući ga ili pokušavajući ga razumjeti. To želim ispitati“, kaže Greig.

Greig navodi i da je napad bio proporcionalan napadu 11. septembra te da je zainteresovan da otkrije "demokratske“ odgovore u Norveškoj. Nada se da će show pokazati publici iskustvo potpuno suprotno grčkim tragedijama, koje prate žeđ za osvetom glavnog junaka.

"Umjesto toga, ova žena traga za razumijevanjem, ali želim ispitati i taj impuls“, dodao je i rekao kako se nada da će mjuzikl natjerati publiku da se zapita kako je masovni ubica poput Osame bin Ladena toliko drugačiji od Breivika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: