Traganje za razumijevanjem
0

U pripremi mjuzikl o Andersu Breiviku

Klix.ba
Masakr koji je počinio Norvežanin Anders Breivik bit će prikazan u muzičkom showu koji piše priznati britanski pisac David Greig.

Breivik je ubio 69 ljudi na ostrvu Utøya i još osam u Oslu u julu 2011. godine. Greig, koji je pisao i o masakru u školi u Dunblaneu, otputovao je na ostrvo tri mjeseca nakon masakra kako bi istražio slučaj, zajedno sa rediteljem Raminom Grayjem.

Priča govori o ženi koja pokušava pronaći svoj odgovor na politički i rasno motivirana ubistva.

Muziku za predstavu komponuje John Brown, a pjevat će javni hor.

Greig i Gray razgovarali su sa članovima porodica i prijateljima poginulih te odlučili da Breivik ne bi trebao biti imenovan u mjuziklu, a čitava priča će biti prebačena u Škotsku.

"Osjećali smo priličnu tjeskobu dok smo odlučivali da li je uopće uredu da radimo nešto o ovome. To je bio poražavajući incident, ali David je želio provjeriti postoje li granice empatije i može li i ona postati destruktivna“, rekao je Gray za Observer.

Greig navodi i da je želio shvatiti kako jedna mala zemlja poput Norveške reagira na takvu tragediju.

"Oslo nije veliki grad i uglavnom svako svakoga poznaje, tako da su svi pogođeni tragedijom. Neki su nas i zamolili da ne pišemo i ne pričamo o Breiviku. Nisam siguran jesmo li ga pustili da pobijedi ignorirajući ga ili pokušavajući ga razumjeti. To želim ispitati“, kaže Greig.

Greig navodi i da je napad bio proporcionalan napadu 11. septembra te da je zainteresovan da otkrije "demokratske“ odgovore u Norveškoj. Nada se da će show pokazati publici iskustvo potpuno suprotno grčkim tragedijama, koje prate žeđ za osvetom glavnog junaka.

"Umjesto toga, ova žena traga za razumijevanjem, ali želim ispitati i taj impuls“, dodao je i rekao kako se nada da će mjuzikl natjerati publiku da se zapita kako je masovni ubica poput Osame bin Ladena toliko drugačiji od Breivika.