Predstava Aleša Kurta
6

U Pozorištu mladih Sarajevo večeras izvedba "Ništa nas ne smije iznenaditi"

L. K.
U Pozorištu mladih Sarajevo u četvrtak 20. maja u 20:00 sati će biti izvedena predstava "Ništa nas ne smije iznenaditi", autora Aleša Kurta

U predstavi igraju: Belma Lizde Kurt, Emir Fejzić, Mirza Dervišić, Anita Memović Kajasa, Nadine Mičić, Vanja Matović, Hana Zrno.

"Stigla odluka! Narod se mora spremiti u slučaju katastrofe. Virusi, bakterije, gasovi, radioaktivne čestice, klimatske promjene, zagađenje zraka, vode, krvi, nuklearne katastrofe, ratovi, biološko oružje, bakterije, gljivice, virusi, mutirani virusi, globalni pad imuniteta... Pozorište mora spremiti narod! Atomski zdesna! Atomski slijeva! Naprijed marš! Mirno! Ostav! Pogled nalijevo! Povinuj se narode! Izađite iz pozorišta kao vojnici i slušajte naređenja! Ili pokušajte da saberete sami. 1 +1 = Glumci dobijaju odluku svih odluka koja treba spremiti publiku na sve vrste nadolazećih katastrofa", navodi se u opisu predstave.

Predstava govori prije svega o našem unutarnjem strahu od takvih događaja, o panici, anksioznosti, socijalnoj distanci, trijaži, algoritmima koji upravljaju našim potencijalnim ponašanjem. U pitanu je opstanak i pojednica i šire zajednice.

Postavljamo sebi i drugima neka osnovna pitanja kao što su: Šta se dešava? Šta ćemo sad? Šta će se desiti sa nama? Da li smo donijeli ispravne odluke? Da li uopće mi donosimo odluke ili to radi neko umjesto nas?

"Danas u tekstu pokušavamo kroz neku vrstu obuke da se spremimo na sve moguće katastrofe, viruse, nuklearni i biološki rat, klimatske apokalipse i duga je lista tih potencijalnih opasnosti. Predstava govori prije svega o našem unutarnjem strahu od takvih događaja, o panici, anksioznosti, socijalnoj distanci, trijaži, algoritmima koji upravljaju našim potencijalnim ponašanjem. U pitanu je opstanak i pojednica i šire zajednice. Katastrofe donose promjene. Neizvjesnost. Postavljamo sebi i drugima neka osnovna pitanja kao što su: Šta se dešava? Šta ćemo sad? Šta će se desiti sa nama? Da li smo donjeli ispravne odluke? Da li uopće mi donosimo odluke ili to radi neko umjesto nas? Interesanto je režirati u Pozorištu mladih upravo ovakav projekat, direktno sukobljen sa realnošću, proces kakav se rijetko dešava. Moram spomenuti suradnike Dramturginju Nejru Babić, kostimografkinju Lejlu Hodžić, scenografa Vedrana Hrustanovića, kompozitora Zlatana Božutu, te sjajnu i vrijednu ekipu glumaca iz Pozorišta mladih koji zaslužuju više od spominjanja", rekao je Aleš Kurt

Rezervaciju ulaznica moguće je izvršiti na brojeve telefona 033 442 572 i 033 205 799. Cijena karte je 8KM, a cijena za penzionere i studente je 5KM.

Pozorište mladih će poštovati upute nadležnih i pridržavanje mjera distance, publika je obavezna da nosi maske, na raspolaganju će biti i sredstva za dezinfekciju. Broj ulaznica je ograničen.