|

U Pozorištu mladih Sarajevo večeras i sutra pogledajte predstavu "Trg ratnika"

U Pozorištu mladih Sarajevo večeras i sutra pogledajte predstavu "Trg ratnika"
14
Klix.ba
15.5.2019. u 12:21
1
komentara
14

dijeljenja
U Pozorištu mladih Sarajevo večeras i sutra pogledajte predstavu "Trg ratnika"
Publika Pozorišta mladih Sarajevo 15. i 16. maja sa početkom u 20 sati ima priliku pogledati višenagrađivanu predstavu "Trg Ratnika" reditelja Dine Mustafića.
Intimna drama o ratnom stradanju ispričana je kroz vizuru dvoje djece, ujedno i naratora koje igraju Belma Lizde Kurt i Mario Drmać.

"Predstava Trg ratnika nije samo potrebna u ovom momentu zbog aktuelne izbjegličke krize, već zbog globalne krize ljudskosti u koju smo zapeli", rekla je Belma Lizde Kurt.

Iz Pozorišta mladih Sarajevo ističu da nam Nick Wood u drami "Trg ratnika", umjesto "skice rata“, nudi nevjerovatno precizan portret žrtava.

"Tjera nas da ismijemo svoje sopstveno (ne)znanje, da iznova provjerimo onu često rabljenu, a rijetko provjeravanu definiciju 'rat je sukob dvaju ili više zaraćenih strana'. Woodovi likovi/naratori su djeca i u tu naivnu definiciju nikako se ne uklapaju. Oni su žrtve, a njihovo stradanje je 'proces', a ne tek nesretan i prolazan trenutal. Na ovim prostorima učili smo, nažalost ne iz knjiga, viktimologiju i srodne joj 'znanosti'. Ova predstava je prilika da obnovimo svoje znanje i priznamo da je većina nas uplašena od 'ponavljanja'. Ispit je svaki dan", navode.

Mario Drmać ističe da je važno da se ova predstava igra i obnovi jer vraća vjeru u profesionalnu teatarsku etiku koja glumcu omogućava da se izrazi u minimalističkoj teatarskoj okolini.

Rezervaciju ulaznica moguće je izvršiti na brojeve telefona 033 202 303 i 033 442 572, kao i putem Facebook stranice Pozorišta mladih Sarajevo.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...