Premijera u junu
251

U Pozorištu mladih Sarajevo počeo rad na predstavi "Cvrčak i mrav"

I. S.
U Pozorištu mladih Sarajevo je danas počeo rad na predstavi "Cvrčak i mrav" reditelja Adisa Bakrača, a po tekstu Radeta Pavelkića.

"Ova izuzetno poučna basna godinama oplemenjuje mnoge pozorišne repertoare. Zbog svoje aktuelnosti i univerzalnosti našla je mjesto i na repertoaru našeg pozorišta. Priča je to o prijateljstvu, igri, zabavi i radu u kojoj likovi Cvrčka i Mrava predstavljaju ravnotežu između duhovnih i materijalnih vrijednosti potrebnih svakom živom biću. Pjesme i snovi osnovni su motivi ove predstave u kojoj likovi sanjaju sunce, prirodu i ljeto, oni u stvari žele da budu veseli i sretni", rekao je Bakrač.

Cvrčak, glavni junak ove priče, svojom muzikom budi cvjetove i miri različte svjetove, njegova muzika postaje čarobna tajna i ljepota sjajna.

"Kroz lepršavu i razigranu igru na sceni, songove, živopisnu scenografiju i kostime Pozorište mladih ovom predstavom će sigurno zaintrigirati najmlađu publiku, zabaviti ih i educirati, a stariju publiku vratiti u djetinjstvo i sjetiti ih na vrijeme kad su bili djeca", dodao je.

Scenografiju za predstavu radi Narda Nikšić, kostime izrađuje Amna Kunovac Zekić, a za muziku su zaduženi Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović.

U predstavi igraju: Edin Avdagić, Edis Bilić, Semir Krivić, Suada Ahmetašević, Elma Ahmetović i Ajla Cabrera.

"Za kraj sezone 2021./2022. želimo na scenu postaviti još jedan internacionalni klasik za najmlađe. Ideja nam je da dodatno obogatimo dječiju pozorišnu scenu. Cvrčak i mrav po tekstu Radeta Pavelkića je malo drugačije prikazana priča, koja sigurno daje mogućnost da na kreativan način zabavimo našu vjernu publiku. Premijeru planiramo početkom juna, simbolično pred ljetni raspust, da podsjetimo i mlade i stare na poruke koju ima ova poznata basna"; rekao je direktor Pozorišta mladih Sarajevo Ismir Fazlić.

U sklopu implementacije projekta "Kultura pripada i meni" za spomenutu predstavu se pripremaju titlovi i audiodeskripcija. Premijera predstave je, kako je već navedeno, planirana za početak juna na velikoj sceni Pozorišta mladih Sarajevo.