U režiji Adisa Bakrača
226

U Pozorištu mladih Sarajevo počeo rad na predstavi "Avanture Toma Sawyera"

Klix.ba
U Pozorištu mladih Sarajevo počeo je rad na novoj predstavi "Avanture Toma Sawyera" koju prema tekstu Marka Twaina režira Adis Bakrač.

Adaptaciju i dramatizaciju romana autora Marka Twaina radili su Adis Bakrač i Segor Hadžagić, scenograf predstave je Vedran Hrustanović, a kostimograf Amna Kunovac-Zekić. Originalnu muziku potpisuje Mario Knezović, koreograf predstave je Belma Čečo-Bakrač, dizajn Furkan Hizir, a za fotografiju i video zadužen je Adnan Šahbaz.

U predstavi igraju Aldin Tucić, Suada Ahmetašević, Edin Avdagić, Mirza Dervišić, Edhem Husić, Semir Krivić, Damir Kustura, Ivana Vojinović i Saša Krmpotić.

Iako je napisan 1875. "Avanture Tom Sawyera" i danas je jedan od najzanimljivijih i najintrigantnijih romana o djetinjstvu. Pisan je jednostavnim, britkim i humorističnim stilom, karakterističnim za Marka Twaina i podjednako oduševljava kako djecu i odrasle. Neobuzdana i pustolovna narav, inteligencija i snalažljivost osnovne su karakteristike koje krase glavnog junaka, Toma Sawyera, koji je postao jednim od najomiljenijih književnih likova. Tom nas uči da je pored odgoja i obrazovanja, važno od malih nogu gajiti individualizam i istraživački duh. U sklopu implementacije projekta „Kultura pripada i meni“ za predstavu se pripremaju titlovi i audiodeskripcija.

Premijera predstave planirana je 18. novembra, na velikoj sceni Pozorišta mladih Sarajevo.