U režiji Damira Kusture
4

U Pozorištu mladih Sarajevo krajem maja premijera "Antigone"

FENA
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predstava "Antigona" u režiji Damira Kusture bit će premijerno izvedena u Pozorištu mladih Sarajevo 31. maja.

Direktorica Pozorišta mladih Lelja Panjeta rekla je da je "Antigona" u režiji Damira Kusture primjer funkcionalnog spoja različitih medija i alata umjetničkog izražavanja, prevazilaženja različitosti koje prave ograničenja u razmijevanju jedinstvenih arhetipskih odlika ljudskosti.

"U postratnom društvu koje ne dozvoljava individualizam, već slijeđenje mentaliteta grupe koja je okovana strahom i mržnjom, a na čijim ruševinama i ostacima trenutno živimo, aktualnost borbe za ispravno, je ispričana na zanimljiv način u izvrsnim glumačkim ostvarenjima", istakla je, između ostalog, Panjeta.

U predstavi igraju Alisa Čajić Drmać, Edhem Husić, Mario Drmać, Mirza Dervišić, Edin Avdagić, Helena Vuković, a audiodeskripciju izvodi Ajla Cabrera.

Dramaturg predstave je Aida Pilav, scenograf Roman Sulejmanpašić, kostimografkinja Edina Hadžić, scenski pokret je radila Gea Erjavec, dizajnerica je Sandra Ozimica, a dirigentica hora Željka Andrić. U predstavi učestvuje hor Srednje muzičke škole Sarajevo, a igraju i polaznici radionice scenskih umjetnosti multimedijalnog projekta Centra kulture mladih Sarajevo. Prilagođenje predstave za gluhe i nagluhe osobe te slijepa i slabovidna lica vodila je Ivana Golijanin.

Nakon premijere, obilježavajući najavu zatvaranja teatarske sezone 2018/19, bit će upriličen specijalni vatreni performans ispred Pozorišta mladih Sarajevo u izvođenju slovenačke plesne umjetnice Gee Erjavec.