Pretpremijera
34

U Pozorištu mladih Sarajevo izvedena predstava "All Inclusive": Kultura pripada svima

E. Lj.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Da kultura pripada svima i da su na sceni svi jednaki pokazale su mlade bh. glumice Amila Terzimehić i Ena Kurtalić koje su sa Jasminom Džemidžićem i Merimom Dervović kreairale predstavu fizičko-dokumentarnog tipa "All Inclusive" koja je večeras pretpremijerno izvedena u Pozorištu mladih Sarajevo.

Ovu nesvakidašnju predstavu u kojoj osobe sa invaliditetom scenskim pokretom govore o posebnim potrebama koje imamo svi i u kojoj istražuju sopstveno tijelo, granice i mogućnosti prihvatanja sebe i drugog publika je nagradila višeminutnim aplauzom i ovacijama.

"Ideja inkluzivnog društva potpuno je suprotna tome da neko nekoga toleriše ili mu dopušta da samo postoji. Ona se sastoji u tome da brojne različitosti postoje u istom svijetu uzajamno se uvažavajući, pri čemu svaka zajednica ima pravo govoriti o sebi u vlastito ime i na taj način postizati društvenu zastupljenost i jednakost", rekla je Terzimehić u ranijem razgovoru za Klix.ba.

"All Inclusive" je magistarski rad Amile Terzimehić. Režiju su uradile Amila Terzimehić i Ena Kurtalić. U predstavi igraju Amila Terzmehić, Ena Kurtalić, Jasmin Džemidžić i Merima Dervović. Kostimografiju i scenografiju je uradila Lejla Hodžić, saradnik za dramaturgiju je bila Emina Omerović, a dizajn plakata je uradila Nađa Čengić. Mentor rada je bio Ermin Bravo.