Za ljetni raspust
21

U Pozorištu mladih predstavljenja edicija ilustriranih knjiga za djecu

Klix.ba
Na Maloj sceni Pozorišta mladih održana je promocija edicije ilustriranih knjiga za djecu po motivima najuspješnijih dječijih predstava "Mali princ", "Čarobna lampa" i reizdanjem "Čarobnjak iz Oza" u saradnji sa izdavačima i distributerima Grafikom Šaran i Tropikom.

Promociju sa osvrtom na sezonu 2017/18 vodio je omiljeni dječiji glumac Damir Kustura, a prisutni se bili reditelji, pisci, autori, dizajneri i ilustratori: Adis Bakrač, Segor Hadžagić, Sandra Ozimica i Roman Sulejmapašić. Glumci Edin Avdagić i Edhem Husić pročitat će dramske dijelove prve ilustrovane knjige iz ove edicije - "Mali princ". Vjernim najmlađim gledaocima pozorišnih predstava Pozorišta mladih na promociji su i podijeljene prve knjige iz ove edicije za čitanje i uživanje tokom ljetnog raspusta.

"Ovaj izvođačko-izdavački edukativni projekt Pozorišta mladih Sarajevo, kao edicija ilustrovanih dječijih domaćih i internacionalnih klasika, jeste domaći proizvod nastao entuzijazmom mladih autora, reditelja i ilustratora, kojim želimo djeci približiti izvođačke umjetnosti i dramsku književnu vrstu. Izuzetno smo ponosni na ovu ediciju, s obzirom na to da se radi o izrazito bogato ilustriranim izdanjima rađenim po motivima predstava i klasičnim djelima koja spadaju u lektire i internacionalno popularne bajke. U savremenom digitalnom crtežu i specifičnom likovnom autorskom stilu kompatibilnom tekstu, ove knjige nude i kratke enciklopedijsko-leksikonske tekstove o pozorištu. Ovaj domaći edukativno-umjetnički projekt spaja pozorište, likovnu umjetnost i književnost za najmlađi uzrast čitalaca i gledalaca. Monografsko-arhivska vrijednost ilustrovanih knjiga je također od velikog značaja za pozorišnu djelatnost i kulturu uopće", izjavila je direktorica Pozorišta mladih Sarajevo Lejla Panjeta.

Slikovnica "Mali princ" bit će u prodaji od 12. juna.