Režija Cengiza Ozeka
7

U Pozorištu mladih počinje rad na lutkarskoj predstavi "Čarobna lampa"

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Pozorištu mladih Sarajevo 8. maja prema tekstu i u režiji Cengiza Ozek počinje rad na lutkarskoj predstavi "Čarobna lampa". Početak proba na ovoj predstavi obilježit će edukativni seminar i uvodno predavanje na temu razvoja teatara sjena, prakse rukovanja i izrade tradicionalnih lutki koji će voditi gost Pozorišta mladih iz Turske.

Uvodno predavanje je otvoreno za sve zainteresirane u srijedu u 10 sati na Maloj sceni Pozorišta mladih Sarajevo.

"Ovo je trenutno naš najznačajniji projekt i predstava u ovoj godini, s obzirom na to da se radi o reanimaciji lutkarske scene u Pozorištu mladih, edukaciji iz oblasti teatra sjena te tradicionalnoj predstavi i priči koju poklanjamo najmlađima uz nastupajuće ramazanske praznike. Legenda o šaljivdjijama Karagozu i Hacivatu ponovo će oživjeti na pozorišnoj sceni u BiH", rekla je direktorica Pozorišta mladih Sarajevo Lejla Panjeta.

Glumac, reditelj i pisac, Cengiz Özek je rođen 4. juna 1964. godine. Poznati je turski umjetnik i profesor lutkarstva. Jedan je od najznačajnijih živućih predstavnika tradicionalne turske forme teatra sjena – Karagoz.

Kao član UNIMA (Union Internationale de la Marionnette – Internacionalno udruženje lutkara), Özek je 1993. osnovao Cengiz Özek Teatar sjena, čiji je prevashodni cilj bio predstavljanje novih dramskih komada koji su proizilazili iz tradicionalnog Karagoz teatra. Nakon velikog uspjeha svog teatra, Özek 1998. osniva i Internacionalni lutkarski festival u Istanbulu koji je okupio sve poznate svjetske lutkarske trupe, a 2006. godine pokrenuo je i Internacionalni lutkarski festival u Izmiru. Dobitnik je brojnih najrelevatnijih međunarodnih nagrada i priznanja iz svijeta lutkarskog teatra, od kojih se izdvajaju: nagrada za najboljeg glumca i najboljeg dramskog pisca na Internacionalnom festivalu lutaka u Hanoiu (Vijetnam) 2012., nagrada za najboljeg glumca na Festivalu lutaka u Varšavi 2009., počasna nagrada na Festivalu solo lutkara u Lođu, Poljska 2009, te počasna nagrada mađarske UNIMA-e na Lutkarskom festivalu u Saraspataku 2008. godine.

Od 1989. je nastupio u više od 500 lutkarskih predstava i gostovao na gotovo svim svjetskim festivalima lutkarskog teatra. Trenutno predaje turski tradicionalni teatar i lutkarstvo na Kocaeli univerzitetu u Istanbulu.