Kultura
54

U Pozorištu mladih počeo rad na predstavi "Večera budala" režisera Adisa Bakrača

I. S.
U Pozorištu mladih Sarajevo je danas počeo rad na predstavi "Večera budala" u režiji Adisa Bakrača, a po tekstu francuskog autora Fransisa Vebera.

"'Večera budala' je lepršava i razigrana komedija koja prije svega ima za cilj da nasmije i zabavi publiku. Živopisni likovi i okolnosti u kojima se oni nalaze stvaraju komične situacije i vrtloge neočekivanih događanja koji se ubrzano nižu jedni za drugim. Baš kad pomislimo da se situacija razriješila, nastaje nova komedija zabune i još veći urnebes. Likovi u predstavi igraju igru koja je od sudbonosne važnosti za njih i svaki od likova u toj igri želi izaći kao pobjednik.

Ovaj pozorišni komad tretira probleme, želje i stremljenja savremenog čovjeka i iz tog aspekta je izuzetno aktuelan u današnjem vremenu. Sigurno je da će mnogi koji budu gledali ovu predstavu u likovima moći prepoznati, komšije, rođake, radne kolege, a i sami sebe. Pored komičnog, u predstavi postoje dramski momenti gdje ona prestaje biti lagana razbibriga, te postaje složen dramski komad sa 'izbrušenim' dramskim likovima. U tom kontekstu predstava gledaoce stavlja pred dilemu: da li u životu bolje prolaze pametni ili budale? Odgovor na ovu dilemu saznat će oni koji pogledaju našu predstavu", rekao je Bakrač.

Scenografiju za predstavu radi Narda Nikšić, kostimografiju Amna Kunovac Zekić, a za muziku su zaduženi Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović.

U predstavi igraju Mario Drmać, Alen Muratović, Senad Alihodžić, Damir Kustura, Aida Bukva i Anja Kraljević. U sklopu implementacije projekta "Kultura pripada i meni" za predstavu se pripremaju titlovi i audiodeskripcija. Premijera predstave planirana je za početak novembra na velikoj sceni Pozorišta mladih Sarajevo.