|

U ponedjeljak počinje Undiplomatic Art

U ponedjeljak počinje Undiplomatic Art
0
S
Sarajevo-x.com
12.3.2012. u 14:08
0
komentara
0

dijeljenja
U ponedjeljak počinje Undiplomatic Art
Izložbom "Individualne strategije" u Collegium Artisticumu večeras u 18 sati počinje novi projekat Internacionalnog teatarskog festivala MESS "Undiplomatic Art", kojim će od 12. do 17. marta 2012. oko 100 umjetnika i umjetnica u Sarajevu i Banjoj Luci predstaviti svoje stvaralaštvo.
Nastao uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH i Američke ambasade u Sarajevu sa ciljem da prevazilazi sve granice i razbija stereotipe posebno promovišući vaninstitucionalno kulturno-umjetničko stvaralaštvo, ovaj program prvi na organiziran način u kulturnom smislu povezuje dva najveća bh. grada – Sarajevo i Banja Luku. Program će se odvijati tri puta tokom ove godine, stavljajući u fokus teme ravnopravnosti spolova, etnički podijeljenih gradova, te općenito borbu za ljudska prava i slobode.

Sarajevo

12. 03. Ponedjeljak
18.00 sati Collegium Artisticum
Izložba ''Individualne stategije''
Umjetnici: Borjana Mrđa, Mladen Bundalo, Manojlović Miodrag, Miljanović Mladen i Radenko Milak

20.00 sati Kamerni teatar 55
Predstava ''Gavrilo'' Gradsko pozorište Jazavac
Režija: Željko Stjepanović
Igraju: Ljubiša Savanović – Petar, Draško Vidović – Srđan, Mario Lukajić – Filip, Dragana Marić – Anđela i Dejan Zorić – Andrej

21.30 sati Art Kino Kriterion/Mobility Room
Izložba ''Piece of Art & Design from UAA! Kolektiv’
Art - Davor Paponja i Miodrag Jović
Design - Dušan Raković - Instant Design

22.00 sati Art Kino Kriterion
Koncert ''SOPOT''
Ulaz slobodan

12. 03. Ponedjeljak

18.00 sati Collegium Artisticum - Izložba ''Individualne stategije''
Umjetnici: Borjana Mrđa, Mladen Bundalo, Manojlović Miodrag, Miljanović Mladen i Radenko Milak

Izložba Indivdualne strategije prezentuje pet banjalučkih umjetnika mlađe generacije, kroz višeslojnu tematsku prezentaciju radova koji, s jedne strane, razbijaju granice lokalnog, a sa druge strane, artikulišu vrijeme i prostor u kojem žive.

Ovaj projekat obuhvata čitav spektar tematskih oblasti kojima se umjetnici kroz svoj rad bave, gdje je naglasak stavljen na individualnoj poziciji umjetnika. Sa jedne strane radi se o umjetnicima koji se eksplicitno bave temama uglavnom vezanim za društveno političku realnost naše zemlje, te obradi vlastite istorije, preispitivanju vlastite prošlosti. Sa druge strane umjetnici koji će takođe biti zastupljeni na ovoj izložbi se bave pitanjima koja su dio svakodnevnice, pitanjima individue u kompleksnom društvu kontrole, te pitanjem rodne neravnopravnosti i seksističkih stereotipa u sferi medija. Projekat je nastao kao dio saradnje između Centra za vizuelne komunikacije Protok, Banja Luka i Mess Festivala iz Sarajeva kroz projekat Undiplomatic Art.

20.00 sati Kamerni teatar 55 - Predstava ''Gavrilo'' Gradsko pozorište Jazavac
Aktuelni problemi glumaca i umjetnika uopšte, zanimljiva su i intrigantna tema koja je prisutna širom planete. U ovoj komediji prepliću se razne muke i prepreke do kojih dolaze ovi mladi ljudi, svi na početku svoje glumačke karijere. Da bi im život postao još komplikovaniji, Fausto u svom djelu, veoma mudro uvodi djevojku koja mušku četvorku prijatelja vrlo vješto zavede, a da nijedan od njih ne zna za onog drugog. Kako bi narušio monotoniju glumačkih problema, uvijek prisutan ljubavni zaplet, predstavlja jedno veliko osvježenje i uz sve daje poseban mladalački šarm ovom djelu.

21.30 sati Art Kino Kriterion/Mobility Room - Izložba '''Piece of Art & Design from UAA! Kolektiv’- Davor Paponja i Miodrag Jović, DESIGN – Dušan Raković – Instant Design
Članovi udruženja anonimnih artista UAA! iz Banja Luke će predstaviti mali dio svojih radova iz oblasti slikarstva/crteža, dizajna enterijera i industrijskog dizajna. Takodje će predstaviti i aktivnosti svakog člana pojedinačno kao i aktivnosti udruženja u proteklih par godina, kao i planove za budućnost koje uključuju povezivanje kreativaca, dizajnera i arhitekata u regionu.

22.00 sata Art Kino Kriterion
Koncert ''SOPOT''

Banjalučki bend SOPOT osnovan je 2006. godine. Zamišljen je kao projekat sa jakim autorskim pečatom koji kroz saradnju sa domaćim i stranim muzičarima stvara fuziju balkanske umjetnosti sa modernom tehnologijom. Bend kombinuje različite muzičke stilove, dub, dubstep, drum&bass, ethno i reggae, koristeći pritom balkanske etnomotive i semplove tradicionalnih instrumenata. Uživo stvaraju gotovo hipnotičku atmosferu uz nevjerovatnu dozu plesnog ritma. SOPOT je do sada objavio dva vrlo uspješna izdanja “dUBaLKAN” (2007) i “EQUILIBRIUM” (2009), a trenutno je u pripremi treći album, pod radnim nazivom “SOPOTNIK”, koji najavljuju i dva nova singla “Jesmo, kako nismo” i “Kosmos”.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.