Collegium artisticum
0

U ponedjeljak navečer otvaranje izložbe "Helium simfonija"

FENA
"Helium simfonija" naziv je izložbe koja će u okviru programa Centra za savremenu umjetnost Sarajevo biti otvorena u ponedjeljak navečer u Gradskog galeriji Collegium artisticum.

Radove će izložiti grupa autora koji žive i stvaraju u različitim zemljama - BiH, Srbiji, Brazilu, Francuskoj i SAD-u.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu, Viktor Stipsić zadužen je za muziku i koncept, Helene Raynaud za slike, Ana Stipsić predstavit će se skulpturama, Marko Vujić 3D animacijom, dok tekstilne skulpture potpisuju Vanja Ciraj i Irma Smaje.

Producentica izložbe Asja Čengić istaknula je da projekt postoji već godinu dana, potcrtavši da za nju on ima tri ključna elementa - govori o ljubavi, razmjeni energije ljudi s različitih podneblja te humanizaciji, jer je to izložba o čovjeku i humanizmu.

Dodala je da će dio novca koji bude prikupljen od ove prodajne izložbe biti dodijeljen udruženju koje se brine o djeci s posebnim potrebama.

Govoreći o nastanku ideje za ovu izložbu, Viktor Stipsić je naglasio da se o simfoniji uvijek razgovaralo kao o muzici, ali da je ovaj put namjera bila vidjeti kako izgleda simfonija 21. stoljeća, viđena kroz sva ljudska čula.

"Razmjenjujući ideje i stvorena djela koristeći internet kao jedini kanal komunikacije, komponovali smo simfoniju koja se sastoji iz deset stavova. Izložba se tako sastoji od slika, muzike, skulptura, kompjuterske animacije i tekstilnih skulptura", kazao je on.

Ministarica savjetnica u Ambasadi Republike Srbije u Sarajevu Ljiljana Milojević-Borovčanin ustvrdila je da je izložbu 2009. vidjela beogradska publika te da ona predstavlja projekt koji nije bio uključen u međudržavnu programsku kulturnu saradnju.

Ona je ocijenila da saradnja umjetnika BiH i Srbije postoji uspješno na nekoliko nivoa u različitim umjetničkim oblastima.

Izložba će biti otvorena u 19 sati i moći će se pogledati do 9. septembra.