Sarajevo
0

U ponedjeljak 50. izvedba "Klasnog neprijatelja"

Sarajevo-x.com
U ponedjeljak 13. aprila u amfiteatru Mašinskog fakulteta u Vilsonovom šetalištu bit će izvedena pedeseta po redu predstava "Klasni neprijatelj" u režiji Harisa Pašovića.

Tim povodom East West Centar obratio se javnosti sa narednim saopćenjem:

'Mi u East West Centru ne mislimo da umjetnost samo postavlja pitanja. Mi mislimo da je dužnost umjetnosti da daje i neke odgovore. U predstavi Nigela Williamsa „Klasni neprijatelj“ htjeli smo da odgovorimo na najvažnija pitanja o mladim ljudima u ovoj zemlji. Išli smo u škole, razgovarali s njima, glumci su išli s učenicima na nastavu, razgovarali smo sa pedagozima i nastavnicima. Pratili smo „crne hronike“ u novinama koje su izvještavale o nasilju u školama. Pitali smo se zašto je sedamnaestogodišnjak čiji je nadimak „Hitler“ bacio bombu na kuću svoje djevoke; zašto je jedan mladić zboden ujutro, prije početka nastave u jednoj našoj gimnaziji; zašto je sin načelnika jedne općine istukao dva hip-hopera koji su kritikovali vlast u toj općini. Upoznali smo šesnaestogodišnjakinju koja je imala jedinicu iz vladanja jer je, zajedno sa svojom drugaricom iz razreda, bacila suzavac na času. Ispričala nam je svoju priču – o izbjeglištvu iz Srebrenice, o dva brata koji su nestali i nikad nisu pronađeni. Jednom je bilo šesnaest, a drugom četrnaest godina. Upoznali smo djevojku koja je imala jedinicu iz vladanja jer je igrala kolo na času. Njen otac je poginuo u ratu. Upoznali smo momka kojeg su djeca mučila kad se vratio sa roditeljima iz izbjeglištva i govorili mu da je izdajica. I on je imao jedinicu iz vladanja. Upoznali smo momka koji je zapalio kuću svojih komšija. Njega je djed, kad su ga ostavili majka i otac, propio kad mu je bilo deset godina.

Napravili smo „Klasnog neprijatelja“ koji se događa u razredu sarajevske srednje škole. Napravili smo predstavu koja nemilosrdno govori o našoj stvarnosti, s prezirom odbacuje našminkavanje stvarnosti i poricanje problema. Žestoko, dramatično, u predstavi pričamo priču o mladim ljudima koji pršte od nasilja, psuju, prijete, biju se. Klupe i stolice lete preko razreda, nastavnici se ne usuđuju da dođu u njihov razred, a ako se neko i osmjeli, dolazi „s mačem“, a ne s mirom", navodi se u saopćenju.

U “Klasnom neprijatelju” igraju Amar Selimović, Maja Izetbegović, Irma Alimanović, Nusmir Muharemović, Maja Zećo, Lidija Stevanović, Amir Muminović i Samir Karić. U prvoj podjeli igrali su još Zana Marjanović i Vedrana Seksan. Reditelj predstave i direktor East West Centra je Haris Pašović.