Kultura
0

U ponedeljak počinju Šantićeve večeri poezije

FENA
Aleksa Šantić
Aleksa Šantić
Kulturna manifestacija "Šantićeve večeri poezije" koja se održava u sklopu "Mostarskog ljetnog festivala 2007." započet će u ponedjeljak 16. jula kada će publici bit predstavljeno deset mladih mostarskih pjesnika.

Govoreći o ovogodišnjim 32. Šantićevim večerima poezije, savjetnica za kulturu Grada Mostara Alma Fazil Obad kazala će kako će se druge večeri, 17. jula, publici predstaviti pjesnici srednje i starije generacije.

Po njenim riječima, na prijašnjim Šantićevim večerima poezije publici su se predstavljali pjesnici iz Republike Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije, a ove godine će nastupiti samo pjesnici s područja Mostara.

"Ove godine koncept Šantićevih večeri poezije je nešto izmijenjen, mi želimo nešto novo, želimo otići korak dalje kada je u pitanju poezija. Znam da ovo nije vrijeme poezije ali kroz ovu manifestaciju trudimo se da budemo neki most novih mogućnosti", kazala je Obad.

Istaknula je kako su Šantićeve večeri poezije jedna svojevrsna prilika da se vidi kakva je mostarska pjesnička scena, što ona predstavlja u savremenoj poeziji BiH i kakve su preokupacije mostarskih pjesnika.

Tokom konferencije za novinare nazočnima se obratio i potpredsjednik Srpskog prosvjetno-kulturnog društva "Prosvjeta" Ratko Pejanović koji je kazao kako su Šantićeve večeri poezije zapravo nastavak Mostarskog ljetnog festivala i kako se kroz tu manifestaciju nastoji njegovati lik i djelo Alekse Šantića velikog bosanskohercegovačkog pjesnika rođenog u Mostaru.

Tijekom održavanja Šantićevih večeri poezije bit će dodijeljene i prigodne nagrade.