{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U ponedeljak počinje Treći internacionalni muzički festival "Bosna"

F
31.8.2007. u 13:00
0
0
U ponedeljak počinje Treći internacionalni muzički festival "Bosna"
0
U ponedeljak počinje Treći internacionalni muzički festival "Bosna"
U Sarajevu će u ponedeljak, 3. septembra nastupom Colorado gudačkog kvarteta u Bošnjačkom institutu biti otvoren treći Internacionalni muzički festival Bosna (BIMF). Ovogodišnji BIMF će poklonicima klasične muzike donijeti četiri koncerta umjetnika iz Sjedinjenih Američkih Država i Sarajeva.
Festival je prvobitno trebao biti otvoren u nedelju, 2. septembra nastupom Artema Yasynskyua iz Ukrajine, ali zbog tehničkih problema za sada nije siguran njegov dolazak u Sarajevo.

Direktorica BIMF-a Zemira Masleša kazala je danas na konferenciji za medije kako će sarajevska publika, pored Colorado gudačkog kvarteta, moći uživati i u izvedbama arfirmiranih pijanista Mykole Suka, čeliste Jevgeniya Xavieroffa te klarinetiste Vedrana Tuce.

Bogati program uključit će gudačke kvartete od Haydna, Dvoraka, Mendelssohna, Beethovena, Bartoka, Schumannov kvintet, "Slike s izložbe" Mussorgskog te klavirska djela Shostakovicha, Prokofieva i Rahmaninova.

Završni koncert, koji će biti održan 5. septembra, predstavljat će svojevrsni most između stranih i domaćih umjetnika kada će nastupiti pijanista Mykola Suk i domaći umjetnici čelista Jevgeniy Xavieroff i klarinetista Vedran Tuce.

Masleša posebno ističe značaj potpisivanja ugovora između rektora Univerziteta u Sarajevu Faruka Čaklovice i dekana Fine Arts College na University od Nevada Las Vegas Jeffreya Koepa, koji je zakazan za 5. septembar. Njime će biti uspostavljenja akademska saradnja tog američkog univerziteta i umjetničkih fakulteta Univerziteta u Sarajevu – Muzičke i Likovne akademije, Akademije scenskih umjetnosti te Arhitekture, koja će podrazumijevati razmjenu studenata i profesora.

I ove će godine tokom trajanja Festivala studenti gudačkog i klavirskog odsjeka Muzičke akademije u Sarajevu imati besplatne časove s festivalskim umjetnicima.

Masleša ocjenjuje da je cilj BIMF-a u budućnosti stvoriti stabilniju finansijsku bazu, koja će omogućiti dovođenje istaknutih svjetskih muzičkih imena, dok se Festival sa sada finansira isključivo na bazi donacija različitih sponzora.

Svi koncerti će se održavati u Bošnjačkom institutu s početkom u 20.00 sati, uz besplatan ulaz.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: