Sarajevo
0

U petak tribina "Ko izdaje izdavaštvo?"

FENA
P.E.N. International organizirat će 20. februara u Galeriji "Collegium artisticum" tribinu "Ko izdaje izdavaštvo?".

Na tribinu su pozvani izdavači, autori, urednici, knjižari i svi koje ova tema zanima. Uvodničari su Jasmina Musabegović, spisateljica i urednica, Nevenka Hajdarović, uposlenica Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, voditeljica Centra za ISBNBiH, Mile Stojić, pisac i publicist, predsjednik UO Fondacije za izdavaštvo Vlade FBiH, Ajet Arifi, izdavač i vlasnik IK Connectum Sarajevo.

Fokus tribine bit će na činjenici da na nivou države BiH još nema zakona o izdavaštvu koji bi regulirao odnose među domaćim izdavačima, registrirao ih prema kvalifikacijama i predispozicijama, definirao pravila po kome neko može biti izdavač te utvrdio prava i obaveze koji proizlaze iz usvojene kulturne politike za taj segment društvenog djelovanja.

Učesnici će pokušati ponuditi smjernice o mogućim rješenjima krize u izdavaštvu poput podrške ideji o pojačanom otkupu knjiga kroz Fondaciju za bibliotekarstvo s onim sredstvima koje na raspolaganju ima Fondacija za izdavaštvo, predviđenim za dodjelu kredita.

Moguća rješenja su i u participiranju u troškovima zakupa sajamskog izložbenog prostora za sve bh. izdavače, kod kuće i na međunarodnim sajmovima knjiga u regiji te insistiranje na donošenju Zakona o izdavaštvu na Vijeću ministara i na osnivanju Fonda za podršku bh. izdavaštvu.

Prisutni će tražiti i nultu stopu PDV-a na knjige i na repromaterijal za štampu knjiga.

Moderator tribine koja počinje u 18.30 sati je Damir Uzunović, pisac, izdavač i vlasnik knjižare Buybook Sarajevo, saopćio je P.E.N. International.