"9 heroja"
120

U petak svečano otvorenje Muzeja heroja oslobodilačkog rata u Sarajevu

Piše: M. A.
U petak u 10 sati u prostorijama Memorijalnog centra Kovači bit će upriličeno svečano otvorenje Muzeja heroja oslobodilačkog rata kojim se nastoji očuvati sjećanje na lik i djelo šehida i poginulih boraca ARBiH u minulom ratu.

Uposlenici Fonda Memorijala već su pripremili muzejsku postavku u čast najvećim herojima koji su dali svoje živote za odbranu BiH tokom agresije na našu državu u periodu od 1992. do 1995. godine.

"Muzej heroja oslobodilačkog rata ili Muzej devet heroja je posljednje u nizu kulturnih znamenja Fonda Memorijala, institucije koja već 22 godine njeguje tekovine onoga što se desilo u proteklom ratu. Muzej je produkt iscrpljujućeg, plodonosnog, višegodišnjeg rada na kojem su uposlenici Fonda Memorijala radili skoro deset godina i to mukotrpno, kontaktirali su porodice, saborce, lokalne samouprave kako bi se sakupila muzejska građa", kazao je direktor Fonda Memorijala Suad Zijadić.

On je istakao kako će se među muzejskim eksponatima naći dnevnici, jakne, naočale i neki drugi lični predmeti koji su pripadali šehidima i poginulim borcima. Također, on naglašava kako će svi posjetioci na ovaj način imati priliku upoznati se o herojima.

"Veliki broj kulturnih radnika našeg društva već se očitovao o pitanju otvaranja jedne ovakve postavke i to nam je podstrek da u budućnosti radimo još intenzivnije. Veoma je bitno da sve slične kulturne institucije koje čuvaju sjećanje na minuli rat zajedno djeluju kako bi se na adekvatan način stvorila platforma na kojoj će se temeljiti časna odbrana BiH", dodao je Zijadić.