Kultura
0

U petak otvaranje Šantićevih večeri poezije u Mostaru

FENA
Koncertom kvarteta Nevski, pod pokroviteljstvom Beogradske filharmonije, u petak, 17. septembra, u 20 sati u Mostaru, bit će otvoreno ovogodišnje izdanje Šantićevih večeri poezije u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta".

Koncert će se održati u obnovljenoj zgradi Vladičanskih dvora, gdje je danas održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program manifestacije te objavljena imena deset kandidata za Šantićevu književnu nagradu.

Među 87 nominacija za ovu književnu nagradu ocjenjivački žiri, kojim predsjeda dobitnik Šantićeve nagrade 2009. godine Đorđe Sladoje, u uži krug su ušli: Mirjana Bulatović, Igor Rems, Božidar Bjelica, Danka Đukanović, Zoran Kostić, Dragosla Dedović, Đorđe Dabarčić, Vlastimir Stanisavljević, Pero Zubac i Dara Sekulić.

Ime dobitnika Šantićeve nagrade, koja se dodjeljuje svake treće godine, bit će objavljeno na zatvaranju Šantićevih večeri u subotu, 15. septembra.

Glavni pokrovitelj Šantićevih večeri poezije je Vijeće ministara BiH, a upravo će predsjedatelj Vijeća Vjekoslav Bevanda otvoriti ovu manifestaciju.

Po riječima potpredsjednika SPKD-a "Prosvjeta" Gradski odbor Mostar Veselina Gatala, puno truda je uloženo u organizaciju i pripremu ove kulturne manifestacije.

Dodao je kako se nada da će se ove godine i Grad Mostar uključiti u Šantićeve večeri poezije.

"Poslali smo dopis i ozbiljno smo shvaćeni. Mislim da ćemo ove godine Šantićeve večeri poezije podijeliti s gradskom upravom, jer Mostar je naš grad i mi smo njegovi. Svima pripadaju Šantićeve večeri poezije", kazao je Gatalo.

Od 7. do 15. septembra svakoga dana planiran je bogat program. Drugoga dana manifestacije, u subotu, 8. septembra, u 20 sati, na Maloj sceni HNK Mostar Haris Burina izvest će monodramu "Ćorkan".

U nedjelju, 9. septembra, u Vladičanskim dvorima, u 20 sati, bit će predstavljena tiskarska i izdavačka djelatnost mostarskih Srba od 1878. do 2012. godine, te otvorena izložba Zlatka Serdarevića "Srpske pravoslavne škole u Mostaru".

Mepas Mall i kino Cinestar ugostit će Šantićeve večeri poezije u ponedjeljak, 10. rujna, kada će biti prikazan igrani filma "Moj brat Aleksa" iz 1991. Najavljen je i dolazak glumca Branislava Lečića koji je u filmu tumačio glavnu ulogu.

Utorak, 11. septembra, posvećen je stogodišnjici smrti mostarskog pjesnika Osmana Đikića, a u okviru prigodnog programa u Vladičanskim dvorima bit će prikazan i četverominutni snimak Đikićevog pogreba iz 1912. godine, jedan od prvih filmskih snimaka zabilježenih u Mostaru.

Dan kasnije, 12. septembra, u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača prijedorsko kazalište izvest će predstavu "Kvartet", s početkom u 20 sati. Ova predstava bit će izvedena i dan kasnije u Domu kulture u Nevesinju.

U četvrtak, 13. septembra, u Vladičanskim dvorima, u 20 sati, bit će predstavljen srpsko-češko dvojezično izdanje odabranih Šantićevih pjesama "Mi znamo sudbu".

Pretposljednji dan Šantićevih večeri rezerviran je za suvremene pjesnike iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Program će se održati na velikom stepeništu ispod Starog mosta, a u okviru program bit će predstavljena i zbirka pjesama Mehmeda Humačkića, poznatijeg kao Meho Džeger.

Šantićeve večeri poezije bit će zatvorene u subotu, 15. septembra. U 11 sati planiran je okrugli stol na temu "Utjecaj Šantićevog vremena na naše dana i sadašnjost", a na završnoj svečanosti u 20 sat, u Vladičanskim dvorima, bit će dodijeljena Šantićeva nagrada te predstavljena nova zbirka pjesama Đorđa Sladoja.