Umjetnička galerija BiH
0

U petak otvaranje izložbe "Naša priča"

Sarajevo-x.com
U povodu 15 godina Centra Andre Malraux i u okviru 10. evropskih književnih susreta u petak, 18. decembra u 20:00 u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine će biti otvorena izložba fotografija pod nazivom Naša priča.

Na prostoru većem od 400 metara kvadratnih biće izloženo nekoliko stotina fotografija, a njihovi autori, njih šesnaest, dolaze iz Italije, Francuske, Portugala, SAD-a, Slovenije, Bosne i Hercegovine. Oni su fotografi, ratni reporteri, dopisnici... i vezuje ih isto zajedničko iskustvo..

Oni su došli u Sarajevo '93 ili '94 ili 95', došli su u Mostar, ili Bihać ili Goražde... Došli su zapisati, ispričati, svjedočiti... Zapisali su Sarajevo u ropcu, Mostar u procjepu, Srebrenicu dok umire...

Neki od njih su napravili svoje prve korake ovdje, a onda odlazili drugdje: Avganistan, Somalija, Irak, Kongo, Ruanda, Pakistan... neki su bili ranjeni ili zatvoreni...

Neki od njih su sišli u naš pakao nakon što su pohodili neka druga.

Svi oni, bez obzira na pređašnja ili ona iskustva poslije, ostali su zauvjek vezani za ovu Našu priču. Oni su sada ovdje da nam je ispričaju... i da odaju počast onima koji su izgubili živote na istom zadatku.

Patrick Chauvel, Luc Delahaye, Ron Haviv, Gerard Rondeau, Enrico Dagnino, Christopher Morris, Laurent Van der Stockt, James Nachtwey, Emmanuel Ortiz, Damir Šagolj, Zijah Gafić, Klavdij Sluban, Milomir Kovačević Strašni, Tarik Samarah, Gilles Peress i Alexandra Boulat.

Oni su omogućili svijetu da ne samo vidi, nego i čuje tisinu koja je ispunjavala grad, i koju su tu i tamo prekidali zvižduk granate, kratki pucanj snajpera, skripa raznih kolica koje prevoze vodu... Tu tišinu možemo i fizički osjetiti na fotografijama Gerarda Rondeaua, Laurenta Van der Stockta, Milomira Kovačevića i mnogih drugih...

Između Sarajeva i svakog od njih razvila se neuništiva spona. Njihova imena su između godine '94. i današnjeg dana stvorila beskrajan lanac, otporan na sve.”

Izložba Naša priča obuhvata i nezaobilazne plakate dizajnerske grupe TRIO, koja će biti postavljen u galeriji Duplex (otvaranje isti dan u 19 sati)

Partner izložbe Našu priča je TKD Šahinpašić i 5. Zimski salon knjige, a izložba će biti otvorena od 18.decembra 2009. do 5.januara 2010.